Medojević: Nakon promene vlasti formirati Agenciju za istrage, po uzoru na FBI

Politika

Pokret za promene snažno se zalaže da se, nakon promene vlasti u Crnoj Gori, formira posebna Agencija za istrage, po uzoru na FBI u SAD, poručio je lider partije Nebojša Medojević.

On je, kako prenosi RTCG, rekao da bi ta nova institucija bila sastavljena od profesionalaca, uz tehničku, materijalnu i kadrovsku pomoć iskusnih istražitelja iz SAD i Italije.

“Ta agencija treba da ima ovlašćenja da samostalno vodi istrage za najteža krivična dela iz organizovanog kriminala i korupcije”, naveo je Medojević.

Agencija bi bila opremljena najsavremenijom tehnikom za kriminalistiške istrage, sopstvenim forenzičkim centrom, sistemom za presretanje elektronskih komunikacija i tajni nadzor, specijalnom jedinicom operativaca koja će vršiti hapšenja osumnjičenih, kao i posebnom opremom i vozilima.

“Agencija mora imati obučene stručnjake za finansijsku forenziku i okrivanje pranja novca kroz bankarske i nebankarske transakcije. Uz pomoć instruktora iz FBI i DEA i italijanskih agencija mora imati obučene operativce za specijalne istražne tehnike, koje obuhvataju i specijalne tajne operacije ubačenih agenata u kriminalne organzacije”, navodi Medojević.

Agencija, kako dodaje, mora imati i posebnu kontraobaveštajnu službu i efikasnu unutrašnju kontrolu, koja će preventivno sprečavati infiltriranje mafije u njen rad.

“Uz jasnu političku volju, dobre plate i bonuse, pripadnici te Agencije imaće status od najvećeg mogućeg državnog značaja, jer će raditi posao od najveće državne važnosti za spas Crne Gore od smrtonosnog zagrljaja mafije”, zaključio je Medojević.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *