Na današnji dan je rođen Alfred Nobel

Društvo

Alfred Bernand Nobel je bio švedski hemičar, a najpoznatiji je po pronalasku dinamita, na današnji dan bi proslavio svoj 187. rođendan.

Odrastao je u Rusiji gde se i školovao, njegov otac se bavio proizvodnjom podvodnih mina koje je sam izmislio. Alfreda su podučavali privatni učitelji, učio je hemiju i pet savremenih jezika. 

1850. nastavio je studije hemije u Parizu, putovao je svuda po Evropi, posetio je i Sjedinjene Američke države. 

Nakon par godina se vraća u Rusiju, a zatim i u Švedsku. Bio je veoma zainteresovan za upotrebu eksploziva, posebno na američkom tržištu.

1865. počeo je da proizvodi gliceril-trinitrat (nitroglicerin), ali je u rukovanju ovom eksplozivnom tečnošću dolazilo do nesrećnih slučajeva, iste godine njegova fabrika je odletela u vazduh uz 5 smrtnih slučajeva, uključujući i njegovog brata.

1866. otkrio je da je eksploziv bezbedan ako ga apsorbuje kiselgur, ova mešavina je prodavana u šipkama premazanim voskom kao dinamit.

1875. je pronašao eksplozivni gelignit.

Njegovi pronalasci su bili posebni i raznovrsni i pokriveni sa 355 patenata.

Veliki deo njegovog bogatstva je ostavljen fondu za dodeljivanje Nobelove nagrade.

Prva Nobelova nagrada je dodeljena 1901. godine iz oblasti hemije, književnosti, mira, fizike, psihologije i medicine.Ceremonija dodeljivanja Nobelove nagrade se održava u Stokholmu jednom godišnje u svim ustanovljenim kategorijama, izuzev ceremonije dodeljivanja Nobelove nagrade za mir koja se održava u Oslu. Svaki dobitnik prima zlatnu medalju, diplomu i izvesnu sumu novca koju odredi Nobelova fondacija. Ova nagrada se smatra najprestižnijom.

Nobelijum je hemijski element koji je po ovom pronalazaču dobio ime.

Preminuo je 1896. godine u svojoj kući u Italiji.

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *