Da li ste znali da je gradonačelnik Ljubljane Srbin?

Politika

U pitanju je Zoran Janković, političar i biznismen.Njegova stranka ,,Pozitivna Slovenija“ osnovana je 2011. godine, mesec dana pred izbora. Iste godine je osvojila parlamentarne izbore.Zoran se bavio i sportom – od 1984. do 1990. godine bio je potpresednik košarkaškog kluba Olimpija, a od 1996. do 2004. predsednik rukomentnog saveza Slovenije. Osnovao je i spostveni rukomentni klub Krim Elektra, 1992. godine.U Sloveniji je završio Ekonomski fakultet.Zanimljiva stvar je, da i ako je gradonačelnik Ljubljane, je rođen u blizini Smedereva.

U intervjuu za ..Novosti“ rekao je da pobeđuje na izborima jer je i Srbin i Slovenac.,,MORAŠ biti čovek. Nije ni važno koliko Srba, ili Hrvata, ili Bošnjaka, ili pripadnika neke druge narodnosti, živi u Ljubljani. Važno je da su životni uslovi za sve isti, bez obzira na narodnost, veru, boju kože. Bitno je međusobno poštovanje, tada je i suživot moguć. I ja sam „čistokrvni mešanac“, po mami Slovenac, po pokojnom ocu Srbin, na šta sam ponosan. “ rekao je Janković.
Osim toga, Janković provodi mnogo vremena sa svojim sugrađanima, zajedno traže rešenje problema i prihvata sve sugestije.  Primio je više od 27.500 građana koji su tražili pomoć ili savet. Njegova prizemnost i dostupnost su sigurno recept njegovog uspeha.Autor: Milana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *