Na današnji dan preminuo je jedan od najboljih komičara Jugoslavije

Kultura

Status slobodnog umetnika imao je od 1976. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i one za životno delo.Na današnji dan 2003. godine preminuo je jedan od najpoznatijih, najduhovitijih i najvoljenijih jugoslovenskih glumaca Miodrag Petrović Čkalja . 

Nema coveka u Jugoslaviji koji nije čuo za ovog legendarnog glumca. Jareta iz Kamiondzija, Jovancu Micića iz Puta oko sveta, glavnog junaka Veselih večeri i nebrojenih uloga koje su ovog skromnog čoveka odvele u legendu.

Nakon rata upisao je studije veterine u Beogradu, gde prema njegovim rečima zbog nemaštine nikada nije diplomirao. Takođe je nastavio da se bavi glumom u KUD-u „Ivo Lola Ribar“. 

1946. godine postaje član dramskog studija Radio Beograda, a njegova popularnost raste učešćem u emisiji „Veselo veče“. Od 1951. godine postaje član Humorističkog pozorišta u Beogradu, a ulogu u prvoj seriji „Servisna stanica“ ostvario je 1959. godine. 

Glumio je u brojnim domaćim serijama kao što su „Ljubav na seoski način“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, „Kamiondžije 2“, ali i u brojnim filmovima „Orlovi rano lete“, „Paja i Jare“, „Kamiondžije ponovo voze“… 

Neposredno pre promene vlasti 2000. godine je izjavio da više nema televizje, kao ni kvalitetnog humorističkog programa i pozorišta, a da glumci samo gledaju kako će da prežive. 

Govorio je da mu je najdraže kada ga ljudi na ulici pozdrave uz širok osmeh na licu i da sa svakim zastane i popriča. 

Poslednje godine svog života je proveo tiho i povučeno daleko od očiju javnosti. 

Umro je u Beogradu 20. oktobra 2003. godine.

Autor: Kristina Andrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *