Kada SSSR plače

Fudbal Sport

Kada se pomisli na fudbalske nesreće, na um padnu Hejsel ili Hilsbrou, ali postoje i podjednako tragične o kojima se zaista malo zna.

Jedna od takvih je nesreća koja se desila na današnji dan u Moskvi. Na stadionu Lužnjiki, koji je danas daleko moderniji, sastali su se Spartak i Harlem iz Holandije, klub koji danas ne postoji.

Utakmica se igrala u okviru Kupa UEFA, završena je tragično, smrću 66 osoba, od kojih je većina bila u pubertetu.

Temperatura u Moskvi je tog dana bila niža nego inače, a za utakmicu je prodat veoma mali broj karata. Tek nešto više od 16.000, iako na stadion može da uđe 82.000 ljudi.

Mala poseta i velika hladnoća uticali su da budu otvorene samo dve tribine. Većina navijača se okupila na istoku. To je bilo najbolje rešenje zbog blizine stanice metroa.

Nažalost do te stanice posle meča neki nisu stigli.

Kada je u poslednjim trenucima Sergej Švecov postigao gol za 2:0, i postavljao konačan rezultat, desila se najveća sportska tragedija u istoriji Sovjetskog saveza.

Sve je počelo tako što je silazeći niz stepenice jedna žena ostala bez cipele, koju je pokušala da obuje. Imala je pomoć u tome, ali vrh kolone nije stao.

Pored 66 ljudi koji su izgubili život, povređeno je najmanje 61, a preko 40 je imalo teške povrede.

O toj tragediji se malo znalo, dok “Dejli mejl” pred Mundijal 2018. godine iskoristio za svoju priču.

Po njima za tragediju na Lužnjikiju je nastao zbog pokušaja policije da pohapsi navijače koji su skandirali protiv komunističkog režima.

Po drugima za nesreću je “kriv” strelac pogodtka jer su zobg toga navijači zastali.

Kako god bilo, tragedija na stadionu Spartaka je najveća u istoriji ruskog sporta, a dogodila se baš na današnji dan 1982.godine.

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *