Foto: objektivno.hr

Danas slavimo Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Lepota i zdravlje

Oktobar mesec posvećen je generalno brizi o starijima, a 20. oktobar se obeležava kao Svetski dan borbe protiv osteoporoze, koja je sve učestalija bolest starijih osoba.

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, mada može se javiti i kod muškaraca. Osteoporoza je ustvari tiha progresivna metabolička bolest, u kojoj bez prevencije dolazi do postupnog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva. Naša koštana masa se formira tokom prvih 20 godina života, da bi kasnije u zrelom dobu dolazilo do ubzanog gubitka koštanog tkiva, što dovodi do porozne strukture kostiju iliti šupljikavih kostiju.

Da bi se ova bolest predupredila, ili da bi se bar smanjila šansa oboljevanja, važno je:

 • Unositi dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.
 • Održavati normalnu telesnu težinu.
 • Baviti se nekom fizičkom aktivnošću.
 • Izbegavati alkohol i duvan.

Svakako ove mdetode treba primenjivati i ako dođe do ove bolesti, jer u kombinaciji sa lekovima, može se smanjiti i usporiti gubitak koštane mase.

Postoje dva tipa osteoporoze:

 1. Postmenopauzalna osteoporoza – javlja se kod žena nakon menopauze (tačnije, poslednje menstruacije), i praćena je prelomima pršljenova.
 2. Senilna osteoporoza – javlja se i kod žena i kod muškaraca, posle 70. godine, uzrokovana je starenjem i prezentuje se prelomima kuka.

Takođe postoji i sekundarna osteoporoza, koja nastaje kao posledica drugih oboljenja: poremećaja rada štitne i paratiteoidne žlezde, hipogonadizma, posle dugotrajne upotrebe kortikosteroida i dugotrajnih imobilišućih bolesti.

Foto: vasezdravlje.com

Veliki problem ove bolesti je to što protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice – frakture.

Svake godine obeležava se jednogodišnja kampanja posvećena podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnozi i lečenju osteoporoze. Naslov ovogodišnje kampanje je „TO JE OSTEOPOROZA“, i realizovaće se kroz vizuelne prikaze i priče ljudi koji moraju da žive sa ovom bolešću.

Ključne poruke Svetskog dana osteoporoze za 2020. godinu su:

 1. Osteoporoza je osnovni uzrok bolnih, iscrpljujućih i po život opasnih slomljenih kostiju – poznatih kao fragilne frakture.
 2. Osteoporoza pogađa celu porodicu – članovi porodice često snose teret nege.
 3. Ako je jedan od vaših roditelja imao osteoporozu ili frakturu kuka, ovo može povećati vaš rizik od razvoja bolesti. Proverite sopstveni rizik.
 4. Preduzmite rane mere za prevenciju! Prevencija počinje u mladosti: redovna fizička aktivnost, dovoljno vitamina D, korekcija loših životnih navika (pušenje, alkohol, ishrana)…
 5. Zdravlje kostiju tiče se cele porodice – osigurajte da vaša porodica održava zdrav životni stil.

Na svetskom nivou, na svake 3 sekunde neko zadobije prelom zbog osteoporoze, tačnije, 1 od 3 žene i 1 od 5 muškaraca, starijih od 50 godina, je u riziku da zadobije osteoporotski prelom. U Srbiji, prema procenama, od ove bolesti boluje oko 400 000 ljudi, i to su pretežno žene.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *