Pre 65 godina proizveden prvi Fića!

Društvo

Fića je mali putnički automobil, čiji je pravi naziv Zastava 750. Proizvodio se u Kragujevcu, u fabrici po imenu ’’Crvena Zastava’’. Licencu je dobio od poznatog italijanskog proizvođača automobila ’’Fiat’’.

Prvi Fića u Zastavi je proizveden baš na današnji dan 18. oktobra 1955. godine, a proizvodio se narednih 30 godina, do 1985. godine, kada je napravljen poslednji automobil ovog modela.

Neverovatno je da je za 30 godina, koliko se proizvodio, napravljeno 923.487 primeraka čuvenog Fiće. Ovaj automobil je proglašen ’’nacionalnom klasom’’.

Na početku proizvodnje, snaga motora je bila 23KS. Kasnije, na kraju proizvodnje snaga motora je dostigla 27KS.

Poslednji model pre kraja proizvodnje je bio 3-750 ЛЕ, koji se čuva u muzeju ’’Zastava’’.

Na svetu je proizvedeno skoro 5 miliona primeraka ovog automobila, a tadašnja Jugoslavija je proizvela skoro petinu svih proizvedenih automobila i to joj daje ponosnu titulu drugog mesta, odmah iza glavnog proizvođača, italijanskog Fijata koji je ukupno proizveo malo više od 2,5 miliona primeraka.

Udruženje ljubitelja Fića je danas predstavilo svoj predlog za spomenik, koji želi da pokloni gradu Kragujevcu. Predsednik Udruženja, Slavoljub Bataveljić, rekao je novinarima da bi Fića crvene boje rebalo da bude postavljen na postolje i postane gradski spomenik. Ta ideja je nastala još 2012. godine, ali nije realizovana.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *