Kako je nastalo umetničko delo “Krik“ Edvarda Munka?

Kultura

Umetničko delo “Krik“ Edvarda Munka jedno je od najpoznatijih umetničkih dela i smatraju ga “Mona Lizom novog doba“.

Naslikano je 1893. godine na brdu Ekerberg u Norveškoj. Ostajavlja drugačiju impresiju na svakog posmatrača, ali svi se mogu složiti da o predstavlja bol i agoniju i da ga naziv “Krik“ jako dobro opisuje.

Na slici je prikazano crveno nebo koje podseća na krv i čovek sa demonskim likom koji izgleda kao da vrišti. Naučnici, psiholozi i drugi umetnici pokušali su da objasne ideju ovog umetničkog dela iz drugačije perspektive. Mnogi smatraju da ovo delo predstavlja anksioznost i da je Munk naslikao kako se anksiozna osoba oseća.

Na slici, iza osobe koja “vrišti“ nalaze se dva čoveka koja nisu primetila taj “vrisak“, i to može da predstavlja strah i agoniju koju osoba proživljava i da je taj vrisak u njenoj glavi.

Postoji i tvrdnja da nebo ovakve krvave boje nije samo imaginacija – u Norveškoj, u blizini Osla, 1883. godine, dogodila se erupcija vulkana i nebo je bilo obojeno u crvenu boju. I dalje nije utvrđeno da li je Munk dobio inspiraciju nakon ovog događaja. 

Munkova majka i sestra su preminule od tuberkoloze, a tata mu je bio religiozni fanatik – sve je to u njemu budilo neku vrstu nezadovoljstva i bola. Smatra se da je u ovom periodu Munk u sebi čuo vrisak, kojeg su izazvali njegovi problemi i tako dobio inspiraciju za ovo legendarno delo.

Munk je u svom dnevniku zapisao nešto o ovom delu; “Šetao sam s prijateljima, sunce je zalazilo, nebo se pretvaralo u krvavo crvenu boju. Odjednom sam se osetio iscrpljenim, zaustavio sam se i oslonio na ogradu – video sam krv i plamene jezičke iznad plavo-crnog fjorda i grada. Moji su prijatelji nastavili da hodaju, a ja sam ostao, drhteći od nemira, i osećao sam beskrajan krik kako prolazi prirodom.”  

Ovo delo naslikano je u četiri formata i ulazi u 10 najskupljih umetničkih dela u istoriji, sa vrednošću od 120 miliona dolara.

Autor: Milana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *