BBC – 98 godina od osnivanja

Društvo

Britanska radiodifuzna korporacija (British Broadcasting Corporation) je britanska korporacija za emitovanje radijskog i televizijskog programa u svetu.

Sedište BBC-ja se nalazi u Vestminsteru u Londonu. To je najstarija nacionalna televizija u svetu i najveća po broju zaposlenih, naime BBC zapošljava preko 22000 zaposlenih od kojih je više od 16000 u radioteleviziji javnog sektora.

Osnovana je pod nazivom Bristish Broadcasting Corporation, a 1927. godine, po prijemu kraljevskog odobrenja, menja naziv u British Broadcasting Corporation i time postaje javna televizija koju finansiraju građani. Na osnovu kraljevske povelje deluje prema njegovom sporazumu sa državnim sekretarijatom za kulturu, medije i sport. 

Misija BBC-ja je da ,,informiše, obrazuje i zabavlja gledaoce’’.

Uglavnom se finansira iz naknade koju plaćaju građani, a deo prihoda dolazi I on komercijalnog partnera BBC Studios koja prodaje njegove programe, proizvode i usluge na međunarodnom nivou.

Od svog početka, preko Drugog svetskog rata, pa dopopularizacije televizije i interneta krajem 20. veka i početkom 21. veka, BBC je igrao bitnu i istaknutu ulogu u britanskom životu i kulturi.

Do razvoja, popularizacije, pa onda i dominacije televizije, radio je bio medij za emitovanje na koji su se ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu oslanjali. Dospeo je u svaki dom i ujedinjavao naciju, bio je važan faktor tokom Drugog svetskog rata. I pored televizijskih usluga radio je ostao dominantan medij tokom 1950-ih godina.

Pružao je prvu televizijsku uslugu sa 405 linija na svetu. Tokom Drugog svetskog rata 1946. je obustavio uslugu i ostao jedini televizijski servis u Velikoj Bristaniji do 1955. godine.

BBC proizvodi mnoge dokumentarne filmove koju su značajni za kulturu i onje najveća kuća za produkciju dokumentarnih filmova o divljini u svetu. Od bitnog značaja su i serije I muzičke emisije koje stvara. 

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *