Godišnjica od presude slavnom Al Caponeu

Društvo

Na današnji dan 1931. uhapšen je poznati američki kriminalac Al Capone, nakon čega je osuđen na 11 godina zatvora i novčanu kaznu od 50.000 $ zbog utaje poreza.

Na optužnici od strane Ministarstva finansija našao se i njegov brat Ralph “Bottles“ Capone i nekolicina njegovih radnika. Troškovi suda su ga koštali 7.692 $ i morao je da plati 215.000 $ poreza. Kasnije je izjavio da je imao dogovor sa sudiom da će odležati samo 2,5 godine.

Nakon odbijene žalbe poslat je u zatvor Alcatraz, koji se nalazio blizu San Franciska. Imao je finansijsku podršku i prijatelje spolja ali taj period nije bio nimalo lak za njega. Mnogi su pokušali da ga ubiju – dobijao je razne napade, pokušaje trovanja i davljenja, bio je uboden u leđa.

Voleo je lagodan život, skupocena odela i šešire od vrhunskih materijala a njegove najpoznatije izjave su „Nemoj misliti da je moja ljubaznost znak slabosti. Ja sam ljubazan prema svakome, ali kada je neko neljubazan prema meni, slabost nije ono po čemu će me pamtiti“ , „ Ja sam kao svaki drugi čovek. Sve što radim je ispunjavanje željenih zahteva“ i „Sada mi je jasno zašto tigrovi jedu svoje mlade“.

Autor: Aleksandra Pavlović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *