Izvoz Srbije dostigao pretkrizni nivo

Biznis

U Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1%, odnosno 1,3% iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo, rekla je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković:

– Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko 6%, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi. Ipak, naš posao ne smatram završenim, jer se on nikad ne završava. Nastavićemo da pratimo sva kretanja i da reagujemo ako procenimo da postoji potreba.

Tabakovićeva je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, pa je prisustvovala cirtuelnom plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee – IMFC), prenosi eKapija.

Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen. Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost, navedeno je na sajtu NBS.

Dodaje se da politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast.
Jorgovanka Tabaković prisustvovala je i sastanku Konstituence Švajcarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *