Porodično stablo kraljice Engleske, da li su u srodstvu Elizabeta I i Elizabeta II?

Društvo

Istorija dinastije sadašnje kraljice datira još iz 1066. godine.

Počinje Vilijamom I Osvajačem (Vojvoda od Normandije), ovaj slavni monarh zauzima presto 1066. godine. Posle njega na prestolu se smenjuju naslednici, a sadašnja kraljica deli ime sa jednim od najpoznatijih.

Kralj Henri VIII počinje da vlada 1509. godine i iste godine ženi svoju prvu ženu Katarinu Aragonsku. Svako muško dete koje je Katarina rodila umiralo je vrlo mlado, jedino preživelo dete Henrija i Katarine bila je princeza Meri. 

Papa je odbijao da poništi brak Henrija i Katarine, zbog čega je Henri rasknuo odnose sa katoličkom crkvom, osniva Anglikansku crkvu i ženi se sa Anom Bolen u nadi da će mu roditi muškog naslednika koji bi nasledio presto.

Ana je rodila još jednu princezu koja postaje engleska kraljica-Elizabeta I. Bila je na prestolu 45 godina, ali nije imala direktne potomke.

Kraljica Elizabeta I i sadašnja kraljica Elizabeta II dele zajedničko poreklo, a njihove porodične veze se ukrštaju preko kralja Henrija VII i njegove braće i sestara.

Veza kraljice Elizabete II sa Tjudoroma potiče od sestre Henrija VII, škotske kraljice Margaret. Margaret je bila baka kraljice Marije. Kraljica Marija je bila baka Sofije čiji je sin nasledio kraljicu Anu-Džordž I.

Prema proračunima Roberta Stendala, autoru knjiga o Tjudorima, kraljica Elizabeta II ima 1/32,768 dela krvi kraljice Margaret. 

Autor: Tamara Janić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *