Da li ste znali da Ermitaž poseduje najveću kolekciju slika na svetu?

Kultura

Muzej Ermitaž nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je na obali reke Neva. Kolekcije zauzimaju veliki kompleks od šest istorijskih zgrada duž nasipa Dvorca, uključujući Zimsku palatu, bivšu rezidenciju ruskih careva. Osim njih, palata Menšikov, Muzej porcelana, Skladište u Staroj Derevnji i istočno krilo zgrade Generalštaba takođe su deo muzeja. Muzej ima nekoliko izložbenih centara u inostranstvu. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata. Ermitaž je savezno državno vlasništvo

Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba.

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima: Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i nizozemskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada je njen veći deo izmešten u Ruski muzej..

Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO

Muzej Ermitaž ima svoje izlozbene centre u Amsterdamu, Kazanju, Las Vesgasu, Los Anđelesu i Ferari..

Autor: Kristina Andrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *