Slika Uroša Predića “Kosovka devojka”, jedna od najpoznatijih slika u istoriji srpske umetnosti, izložena je u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu do 16. oktobra.

Kultura

Ovo izuzetno vredno delo, koje je vlasništvo Muzeja grada Beograda od 1940. godine kada je otkupljena o knjižarskog preduzeca „Polet“, samo je povremeno dostupno javnosti, a trenutno je izloženo povodom manifestacije “Dani evropske baštine”. Nažalost, za sada ne postoje adekvatni uslovi niti mesto gde bi ova vanvremenska slika bila stalno izložena, ali se kustosi nadaju da će i taj problem vrlo uskoro biti rešen.

Sliku je poručilo Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom. Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja čisti rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu. Ona je predstavljena kao nevesta Toplice Milana, čija je supruga trebala da postane nakon njegovog povratka iz boja. Međutim, pošto je junak izgubio život u borbi, Kosovka devojka je postala ožalošćena verenica, koja nakon bitke, luta bojnim poljem u potrazi za verenikom, neguje i okrepljuje žive.

Sobizirom da nastaje u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka. Na ovaj način Uroš Predič je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.

Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe. Iskoristite ovu nesvakidašnju priliku i posetite konak kneginje Ljubice već sutra, gde pored ove neverovatne slike možete pogledati i stalnu postavku konaka.

Autor: Marija Milićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *