Mata Hari na današnji dan streljana

Kultura

Margaretha Geertruida Zelle, poznatija kao Mata Hari, bila je poznata plesačica i kurtizana koja je na današnji dan streljana zbog špijunaže u Prvom svetskom ratu.

Rođena u dobrostojećoj porodici, trebalo je da postane vaspitačica, međutim, životni put se izmenio kada je jednog dana iz dosade odgovorila na oglas za ženidbu jednog vojnog zvaničnika, želeći da se životno osigura.

Rudolf Mek Leoda od nje je bio stariji 20 godina, a od braka nije dobila ono što očekuje, jer je on bio u dugovima i očekivanja da će se iščupati, bila su mala.

Posle smrti zajedničkog deteta, par se razilazi i Margaret postaje igračica u Parizu, pod nazivom Mata Hari.

Njen zavodljivi ples izazivao je kod muškaraca oduševljene i svi su ubrzo postali očarani njom i njenom harizmom. Bila je poželjna među muškarcima, pa je samim tim upoznala dosta ljudi na visokim pozicijama i tako dobila ponudu od nemačkog konzula u Amsterdamu da za dvadeset hiljada franaka špijunira za Nemce.

Novac je uzela kao nadoknadu za svu izgubljenu garderobu i nakit u ratu, ali je ponudu odbila te se vratila u Pariz i nastavila već svoj dobro poznat život.

Međutim, prvi čovek francuske obaveštajne službe, Žorž Ladu, zbog sumnje je naredio da se Mata Hari prati i prisluškuje. Sa tim da nije imao dokaze, Ladu se dosetio da iskoristi mladog špijuna u nadi da ce smekšati Francuze.

Izvor: Pinterest

U celom haosu tokom Prvog svetskog rata, Mata Hari se zaljubljuje u ruskog milionera i uz savete sebi bliskih i uvaženih ljudi, udaje se za njega.
Ni sama nije ni slutila da će biti emotivno ucenjena i da ako želi opet da vidi svog muža, mora da špijunira za Francusku, uz nadoknadu od milion franaka.

Pristala je, i po instrukcijama kreće za Holandiju ali ubrzo ponovo završava u mreži britanske službe. Mata Hari je tada priznala Britancima da je francuski špijun, ali sa njenog vrha, od Ladija, Britanci dobijaju informaciju kako ju je samo zaposlio da potvrdi da špijunira Nemce i da je pošalju u Španiju.

Mata Hari je u Madridu pokušavala nekako da uspostavi kontakt sa Ladijem, ali bezuspešno, jer odgovora nije bilo.

Ona ubrzo ulazi u vezu sa francuskim pukovnikom i moli ga da pošalje još jednu poruku Ladiju.

Na kraju će se ispostaviti da je to bilo pogubno za nju, jer će ta poruka biti čist dokaz Francizima da špijunira i za Nemce.

Uhapšena je 13. januara u sobi hotela L’Elysee-Palace i smeštena u zatvor Saint Lazare. Ubrzo je uz nedostatak dokaza osuđena na smrt i pogubljena je 15. oktobra 1917.

I na samom kraju svog života ostala je prkosana i svoja i tako im odigrala svoj poslednji ples.

Autor: Milica Ognjenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *