Foto: independent.co.uk

Na današnji dan rođen je tvorac velikog Don Vita Korleonea

Društvo Kultura

Veliki američki pisac, poznat po svojim knjigama o mafija – Mario Đanluiđi Puzo, rođen je 15. oktobra 1920. godine.

Odrastao je u siromašnoj porodici italijanskih imigranata u Paklenoj Kuhinji, četvrti na Menhetnu (Njujork), koja je poznata po velikoj stopi kriminala. Nakon što je diplomirao na Gradskom koledžu u Njujorku, pridružio se američkoj vojnoj avijaciji u Drugom svetskom ratu. Zbog slabog vida nisu mu dozvolili da učestvuje u vojnim operacijama, pa je dobio mesto oficira za odnose sa javnošću u Nemačkoj. Čitavo ovo iskustvo inspirisalo ga je kasnije u pisanju svojih romana.

Posle Drugog svetskog rata i povratka u Ameriku, Mario nastavlja svoje školovanje na Univerzitetu Kolumbija, gde uzima časovima književnosti i kreativnog pisanja, i takođe se pridružuje Novoj školi za socijalna istraživanja. Tokom 50-ih godina 20. veka, Mario je honorarno radio u raznim časopisima i novinama, a kasnije je dobio i posao novinara i urednika, kod poznatog izdavača Martina Gudmana. Godine 1950. objavljena je njegova prva kratka priča The Last Christmas, u časopisu American Vanguard, a velika karijera pisca započela je objavljivanjem knjige The Dark Arena – 1955. godine. Ova knjiga donela mu je odlične kritike, ali ne i veliku zaradu. Takođe odlične kritike pobrao je i drugom knjigom iz 1960. godine – Mamma Lucia (The Fortunate Pilgrim).

Njegova najpoznatija knjiga The Godfather (Kum), izašla je 1969. godine, postala je najprodavanija knjiga i ostala je na toj top listi Njujork Tajmsa – neverovatnih 67 nedelja! Inspiraciju za ovakav roman dobio je slušanjem anegdota o mafijaškim organizacijama, dok se bavio novinarstvom. Ova knjiga mu je donela planetarni uspeh i učinila ga je jedinim od najboljih pisaca tog vremena. Za 67 nedelja, prodata je u 10 miliona primeraka.

Kasnije izlaze knjige:

  • Fools Die (1978.)
  • The Sicilian (1984.)
  • The Fourth K (1990.)
  • The Last Don (1996.)
  • Omertà (2000.)
  • The Family (2001.) – koja je završena od stranje njegove dugogodišnje devojke Kerol Đino.
Foto: mariopuzo.com

Nakon ogromnog uspeha sa knjigom The Godfather, Mario je odlučio da se oproba i kao scenarista i da zajedno sa poznatim američkim producentom i scenaristom – Fransisom Fordom Kopolom, ovu knjigu prenese i na filmsko platno. Prva dva dela triologije izlaze 1972. i 1974. godine. Zabeležili su neverovatan uspeh širom sveta. Prvi deo osvojio je pet Zlatnih globusa i tri Oskara. Najviše simpatija publike pobrao je čuveni glumac Marlon Brando, koji je odigrao glavnu ulogu – Don Vita Korleonea, za koju je dobio i Oskara i Zlatni globus za najboljeg glumca. U drugom delu tumačenje Don Vita dobio je legendarni – Robert De Niro. Treći deo triologije izlazi 1990. godine, ali ostvario je znatno manji uspeh u odnosu na prva dva. Mario pre ove triologije, nije bio vešt u pisanju scenarija i zbog toga je jedan period posvetio izučavanju te branše, sa željom da što više nauči. I postoji jedna zanimljivost vezana za taj period. Naime, kada je u procesu izučavanja kupio knjigu Kako napisati scenario, prva rečenica te knjige bila je – Pogledajte film „Kum„!

Red Button, Mario Puzo & Marlon Brando
Foto: pinterest.com

Osim što je učestvovao u pisanju scenarija za sva tri dela triologije, takođe je napisao scenario za filmove Earthquake (1974.) i Superman (1978.).

Poslednji roman koji je Mario objavio za života je The Last Don 1996. godine, i po njemu je snimljena i mini serija koja je bila jako uspešna. Nažalost nije doživeo objavljivanje njegove pretposlednje knjige – Omertà iliti Zakon ćutanja, kako je poznatija u Srbiji. Srećom, tekst je bio skroz završen tako da se čekala samo publikacija, dok to nije slučaj sa poslednjom knjigom – The Family, na kojoj je Mario radio poslednje dve decenije života. Njegova dugogodišnja devojka, Kerol Đino, dovršila je ovu knjigu i objavila 2001. godine.

Iako ga je najviše proslavila knjiga The Godfather (Kum), on je smatrao da je njegovo najbolje delo The Fortunate Pilgrim iliti Srećni Hodočasnik. Jednom prilikom je izjavio da nije zadovoljan činjenicom da je priča o mafiji, nadmašila priču ove knjige o poštenoj borbi njegove majke, kao imigranta u Americi.

Puzo: „Snaga porodice, baš kao i armije, zasniva se na lojalnosti njenih članova.“
Foto: ft.com

Mario Puzo preminuo je 2. jula 1999. godine u svom domu, u Njujorku, u 78. godini.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *