Hiljadu sveća za hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića

Politika

  Hiljadu dana nakon nerazjašenog ubistva opozicionog lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, izvršilac ni nalogodavac ubistva još uvek nisu poznati.

Simbolično paljenje sveća povodom hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića održano je noćas u 18:30 ispred crkve Svetog Marka. Akciju je organizovala Udružena opozicija Srbije (UOS).  

   Među okupljenima bili su brat Olivera Ivanovića, prijatelji, opozicioni političari medu kojima su bili lider Stranke slobode i pravde, predsednik Demokratske stranke, novi predsednik Pokreta slobodnih građana i članovi Građanskog otpora. Došlo je do malog incidenta nakon što se Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova, pojavio ispred crkve Svetog Marka sa transparentom na kome je pisalo “Ćutali ste kad je bio u zatvoru, ćutite i sad.“

   Okupljanje se održalo i u Kosovskoj Mitrovici, gde su okupljeni na mestu ubistva zapalili sveće. Inicijator ovog okupljanja bio je Marko Glišić, koji je preko Fejsbuka pozvao ljude da zapale hiljadu sveća zbog hiljadu dana tišine.

   Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, izjavio je juče za N1, da sumnja u iskrenu zelju da se razreši ubistvo.

   Specijalno  tužilaštvo Kosova podiglo je, krajem prošle godine, optužnicu protiv šestoro osumnjičenih. Prvo ročište održano je u februaru 2020. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Drugo ročište bilo je zakazano za 16. mart, ali je otkazano zbog epidemiološke situacije.

   Pre dve nedelje Apelacioni sud je prihvatio žalbe odbrana okrivljenih i doneo odluku da se predmet vrati na početak.

   Lider Građanske inicijative ,,Srbija demokratija pravda“, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara sa šest hitaca u leđa ispred sedišta stranke.

Autor: Stefan Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *