Foto: wqxr.org

Danas bi proslavio rođendan jedan od najvećih tenora

Društvo

U Modeni (Italija), 12. oktobra 1935. godine rođen je jedan od najvećih tenora 20. veka – Lučano Pavaroti. On je bio jedan od najpoznatijih italijanskih operskih pevača.

Odrastao je u jako skromnoj porodici. Otac mu je bio pekar ali i tenor amater, a majka je radila u fabrici. Bio je jako talentovan za fudbal i želeo je da to i bude njegova profesija. Međutim, majka ga ubeđuje da ipak odustane od toga i da upiše učiteljsku školu. Pavaroti je bio učitelj dve godine na Scuola delle Magistrale, ali 1956. godine ipak odlučuje da je muzika njegova najveća strast. Počinje da uzime časove pevanja kod Ariga Pole u Modeni, a kasnije i kod Etora Kampoljanija u Mantovi.

Pavaroti je imao tu sreću da je njegov otac Fernando, imao veliki broj različitih zapisa sa arijama, i tu veliku ljubav prema muzici je i nasledio od njega, koji je takođe bio veoma talentovan za operu. Debitovao je 1961. godine na takmičenju u Ređo Emiliji. Te iste godine učestvuje prvi put na internacionalnom takmičenju, i to u Beogradu, u operi “Travijata” – Đuzepea Verdija, a zatim se njegovi angažmani nastavljaju dalje u Beču, Ankari, Holandiji, Španiji.

Velika prekretnica u njegovoj karijeri dešava se 1963. godine, kada je uskočio u operu “Boemi” umesto poznatog Đuzepea di Stefana, i sve kritičare ostavio bez teksta.

Veliko priznanje dobio je 1965. godine na turnejama po Australiji i Americi, sa velikim sopranom Džoan Saderland. Pevao je u svim najpoznatijim koncertnim salama, u koje spadaju i Milanska skala (Milano) i Metropoliten opera (Njujork), da bi 1966. godine usledili i angažmani u Barselonu, Londonu i Parizu.

Odlučio je da se što više pojavljuje na televiziji preko koncerata i operskih izvedbi, da bi uspeo da dopre do što većeg broja ljudi. Kasnije je postao poznat po godišnjim koncertima “Pavaroti i prijatelji”, na kojima su se pojavljivale najveće muzičke zvezde poput Stinga, Selin Dion, Elton Džona, Brajan Adamsa, Erika Kleptona, Stivi Vondera i Maraje Keri.

Pavaroti i prijatelji u Modeni
Foto: celinedionweb.com

U Filadelfiji je 1981. godine osnovao takmičenje za mlade pevače i zbog toga je morao da smanji svoje nastupe.

Finalnu utakmicu Svetskog prvenstva u fudbalu (u Italiji) 1990. godine, otvorio je sa Plasidom Domingom i Hose Karerasom, kao Trio tenor.

Pavaroti je bio veliki čovek i humanista. Organizovao je više puta različite koncerte za Decu rata (War Child), za žrtve ratova u Bosni, na Kosovu, u Gvatemali i Iraku, i zbog toga su ga 1998. godine Ujedinjene nacije proglasile Poslanikom mira.

Foto: bostonglobe.com

Pavaroti se ženio dva puta. Prva žena Adua, rodila mu je tri ćerke. 2003. godine on se ženi drugi put za svoju trideset i četiri godine mlađu asistentkinju Nikoletu, koja mu rađa i četvrtu ćerku – Aliču. Malo pre smrti ostavlja testament u kome navodi da čitavo bogatstvo ostavlja ženi, sestri i ćerkama.

Poslednji javni nastup, Pavaroti je imao na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Torinu – u februaru 2006. godine. Već početkom jula iste godine, operisao je rak pankreasa, od koga je i preminuo 6. septembra 2007. godine, u 71. godini.

Na veliko oduševljenje beogradske publike, Pavaroti je imao veliki koncert u Beogradu, 21. maja 2005. godine. Veliki čovek, veliki humanista, veliki prijatelji i pre svega veliki muzičar, živi i živeće zauvek u srcima svih nas.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *