Veliki ljudi nikada ne idu

Košarka Sport

Vilt Čemberlen je u svakom smislu veliki, jednom rečju gorostas. Svi znamo da je igrao na poziciji centra u NBA ligi, a izabran je na NBA draftu davne 1959. godine, od strane Filadelfija Voriorsa i od tada kreće njegova dominacija u NBA ligi.U svojoj petnaestogodišnjoj karijeri igrao je za Harlem globtroterse, Filadelfija Voriorse, Filadelfija Sevetisikserse, ali i za Los Anđeles Lejkerse.

Koliko je bio dominantan govori podatak da je u karijeri postigao neverovatnih 31 419 poena i ostvario 23 924 skoka. Član je i Košarkaške Kuće slavnih od 1978. godine, a 1980. godine uvršten je na spisak 35 najvećih košarkaša NBA lige, a 1996. godine bio je uvršten među 50 najvećih zvezda u ligi. A sada je došlo vreme da se osvrnemo i na neke od najvećih uspeha kako u košarci tako i u sportu uopšte. Sledeći podaci govore o tome koliko je Vilt bio veliki: – Najbolji skakač u istoriji NBA lige – 7. na večnoj listi strelaca – Najviše poena na jednoj utakmici – 100 – Najbolji prosek poena u jednoj sezoni 50.4 – Najbolji prosek skokova u jednoj sezoni – 27.2 – Najviše skokova na jednoj utakmici – 55 – Najviše poena u jednoj sezoni – 4.029 – Najviše skokova u jednoj sezoni – 2.149 – Najviše utakmica sa 50+ poena u jednoj sezoni – 45 – Najviše utakmica sa 40+ poena u jednoj sezoni – 60 – Najviše utakmica sa 50+ poena u regularnoj sezoni – 118 – Najviše utakmica sa 40+ poena u regularnoj sezoni – 271Mnogi od ovih rekorda verovatno nikada neće biti oboreni.Nakon NBA karijere, Čemberlen je postao vrlo uspešan biznismen, te je ostvario nekoliko zapaženijih glumačkih uloga, od kojih je i ona u filmu „Konan uništitelj“.

Bio je „večiti mladoženja“, a nakon njegove smrti izašao je neverovatan podatak da je spavao sa 20 hiljada žena.“Vilt je bio jedan od najvećih ikad, i nikada više nećemo videti nekog poput njega“, rekao je košarkaška zvezda Kareem Abdul-Jabbar.Bil Rasel je jednom prilikom izjavio da će on i Vilt biti prijatelji kroz večnost.I stvarno Vilt Čemberlen je večnost.

Na današnji dan 1999. godine je preminuo u 63. godini svog života. Imao je problema sa srcem. Podvrgnuo se operaciji nedelju dana pred smrt. Ubrzo je izgžubio i više od 20 kilograma, a smrt ga je dočekala u njegovoj kući u Bel-Eru, gde je preminuo od zastoja srca.Nekoliko dana nakon smrt, Južnu Kaliforniju je pogodio blaži zemljotres, koji su mnogi kroz šalu tumačili kao Čemberlenov dolazak na večno počivalište.Kada bismo pisali o svemu u njegovom životu i karijeri bili bi nam potrebni verovatno meseci, ali zato se možemo osvrnuti bar ovoliko na njegovu zaostavštinu. On je neko ko nikada neće pobeći iz naših sećanja. On je bio čovek koji je promenio košarku. Hvala mu!

Autor: Oliver Mijušković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *