Edit Pjaf i njen značaj

Kultura

Ova francuska pevačica je umalo pala u zaborav, usled novog naleta muzičkih veličina. Međutim, svojom zaostavštinom je zadužila mnoge te se njeno ime i dan danas pominje.

Ona je nacionalna muzička ikona koja je tokom svog života ostavila pečat na muzičkoj sceni.

Njena muzika je često povezana sa njenim tragičnim životom, a izvodila je uglavnom balade koje su je i proslavile. Jedna od najpoznatijih njenih pesama je “La Vie en rose”.

Uprkos bezbrojnim objavljivanim biografijama, mnoge činjenice i događaji Editinog života su još uvek obavijeni velom misterije. Rođena je pod punim imenom Edit Đovana Gasionu u Parizu 1915. godine. Od svoje treće do sedme godine života Edit je bila slepa. Po jednoj od legendi, Edit je opet progledala kada je jedna od babinih prostitutki otišla na hodočašće do sada već kanonizovane svetice Terez de Lisije. 

Godine 1935., Edit otkriva vlasnik noćnog kluba Luj Leple. On ju je forsirao da peva uprkos njenim nervozama i tremama. Njena visina (142 cm) inspirisala ga je da je nazove imenom koji će je pratiti celog života i biti njeno umetničko ime: Mali vrabac. Njena prva ploča pojavila se iste godine. Nedugo zatim, Leple je ubijen, a Edit optužuju da je bila saučesnik u njegovom ubistvu, ali je oslobođena optužbe.

Što se tiče ljubavnog života, bila je jednako ispunjena. Njena velika ljubav je poginula u avionskoj nesreći. Ona se udavala dva puta, a sa drugim mužem je ostala do kraja života u braku.

Edit je preminula u svojoj 47. godini od raka. Kao datum njene smrti se uzeo 11. oktobar. Govori se da je njeno telo vraćeno u Pariz u tajnosti, da bi njeni fanovi mislili da je umrla u svom rodnom gradu. Ta informacija i dan danas ostaje misterija o kojoj se još uvek spekuliše. Sahranjena je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu. Ubrzo je groblje bilo pretrpano sa više od 40.000 obožavalaca i poštovalaca, što je posvedočilo o njenom uticaju i značaju.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *