Međunarodni dan devojčica, 11. oktobar

Društvo

Međunarodni dan devojčica koji se obeležava 11. oktobra, ima za cilj postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i devojčica predstavlja jedan od ciljeva održivog razvoja.
Kako se navodi u saopštenju, ključnu ulogu u postizanju rodne ravnopravnosti ima obrazovanje koje kasnije otvara mogućnosti devojčicama za usavršavanje i bolje zapošljavanje, kao i napredovanje u struci.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica glasi: „Moj glas, naša ravnopravna budućnost.“ Tema se fokusira na to kako devojčice vode svetom.

Neke od devojčica već rade dosta na unapređenju svog položaja ali i položaja devojčica poput njih.

Devojčica Samajra Mehta, 11, je osnivač programa „Da, jedan bilion dece zna da kodira“. Cilj ovog programa je da omogući deci pristup hemiji, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, kao i alatima za kodiranje do 2030. godine.

Takođe treba spomenuti i poznatu Gretu Tunberg, šesnaestogodišnjakinju koja je 2019. godine postala zaštitno lice za borbu protiv klimatskih promena. Poznata je po eskiviranju sa nastave i odlaskom na proteste ispred Švedskog Parlamenta ali i, naravno, pokretu koji je svetu malo više skrenuo pažnju na problem u svetu.

Ujedinjene Nacije su u decembru 2011. godine deklarisale da će godišnje obeležavati Internacionalni dan devojčica sa početkom od 11. oktobra 2012. godine. Na taj način su želele da podignu svest o izazovima sa kojima se milioni devojčica susreću svaki dan.

Ove godine obeležava se i 25 godina od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju – najznačajnijeg i najnaprednijeg dokumenta koji se bavi unapređenjem prava žena i devojčica, čiji je cilj svet u kojem svaka devojka i žena može da ostvari sva svoja prava, kao što su život bez nasilja, pohađanje i završavanje škole, izbor kada i za koga će se udati i zarađivanje jednake plate za jednak rad.

I u ovoj 2020. rodnu neravnopravnost još uvek možemo susretati, a kada su u pitanju male devojčice sliku koju njima plasiramo na taj način je slika njihove budućnosti. Pre svega moramo shvatiti da one doživaljavaju sve što se dešava misleći da je to ispravno. Nedostatak njihovog obrazovanja se shvata kao nešto normalno, ali zapravo je vreme da i one shvate da to nije tako. To će shvatiti samo ako se dovoljno borimo za njih i njihove buduće karijere.

Autor: Aleksandra Jelesijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *