Fudbalski hram puni 71 godinu

Fudbal Sport

Crno-bela porodica danas obeležava još jedan značajan jubilej.

Stadion Partizana, nekadašnji JNA, fudbalski hram, kako ga “grobari” nazivaju danas navršava 71 godinu!

Bio je najveći i najmoderniji stadion svoga doba u tadašnjoj Jugoslaviji,a na njemu su se osim Partizanovih utakmica, igrale i mečevi finala kupa Maršala Tita, kao i sletovi povodom Dana Mladosti.

Ovako je Partizan obeležio rođendan svoje kuće:

„Partizan je od svog osnivanja utakmice kao domaćin igrao na igralištu „20. oktobar“, koje je tokom 1946. preimenovano u Stadion CDJA. Bio je to u stvari stadion predratnog, slavnog, ali ugašenog BSK-a, koji je znatno bio oštećen u savezničkom bombardovanju na Uskrs 1944.

U martu 1948. godine na istom mestu počinje izgradnja novog stadiona, koji i danas ponosno stoji na Topčiderskom brdu. Tadašnji Stadion JNA za javnost je prvi put otvoren 9. oktobra 1949. godine utakmicom reprezentacija Jugoslavije i Francuske, ali u građevinskom smislu, još nije bio u potpunosti završen i radovi su potrajali još dve godine. Do kraja oktobra te 1949. na njemu su odigrana još dva meča. U čast oslobođenja Beograda 20. 10. 1949. sastale su se reprezentacije Beograda (u kojoj je bilo 7 igrača Partizana) i Zagreba koju je domaći tim rešio u svoju korist sa 3:2, a tri dana kasnije reprezentacija Jugoslavije je, takođe pred prepunim gledalištem, savladala ekipu austrijskog Vakera sa 4-1.

Partizan je svoju prvu utakmicu na novom stadionu odigrao 22. 12. 1949. protiv zagrebačkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana armije, Partizan je pobedio sa 3:2 a strelac prvog gola za tim iz Humske bio je Božidar Drenovac.

Tokom radova na završetku stadiona, Partizan je, kao domaćin igrao u komšiluku, ali je za neke utakmice, zbog velikog interesovanja povremeno otvarao kapije, kao što je na primer bio derbi protiv Crvene zvezde, odigran 17. 9. 1950. koji je naš tim rešio u svoju korist sa 2:1.

Stadion FK Partizan zvanično je otvoren 22. 12. 1951. svečanom ceremonijom otkrivanja spomen ploče Milutinu Ivkoviću Milutincu koja i danas stoji na jednom od stubova između severne i zapadne tribine. Narednog dana odigrana je utakmica finala kupa Jugoslavije između Dinama i Vojvodine“.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *