Intervju sa Bajagom povodom novog albuma ’’Ovaj svet se menja’’

Kultura

U klubu RTS-a, u Beogradu, juče je predstavljen novi studijski album ’’Ovaj svet se menja’’. Ovo je 13. po redu album jednog od kultnih jugoslovenskih i srpskih rok bendova, Bajage i Instruktora. Album je nedavno objavljen, a objavili su ga PGP RTS i ’’Kroacija Rekords’’.

Promocija je održana u užem krugu ljudi, što danas i nije neuobičajeno, zbog situacije sa aktuelnim virusom covid-19. Svi posetioci su morali da se pridržavaju propisanih mera.

Ovaj album je poprilično drugačiji od onoga na šta je publika ranijih godina, ali i decenija navikla. Pored naslovne pesme, na albumu se još nalaze i dve pesme iz filma ’’Hotel Beograd’’, obe snimljene ove godine: ’’Darja’’ i ’’Kako se to naziva’’. Novina je šest starijih numera, koje je Momčilo Bajagić Bajaga ranije napisao za Zdravka Čolića, bend ’’Riblja čorba’’, pozorišta, filmove i televizije, a to su pesme: ’’Tvoje oči’’, ’’Moja draga’’, ’’Ja sam se ložio na tebe’’, ’’Mladost’’, ’’Ni na nebu, ni na zemlji’’ i ’’Otvorena vrata’’.

Postavili smo mu nekoliko pitanja:

Kako ste došli do ideje da napravite ovaj album?

S obzirom da sam muzičar, to i nije neka genijalna ideja. Ja se time bavim i pravim albume, a ovaj album smo napravili u situaciji kada nismo mogli da sviramo koncerte, pa smo onda odlučili da napravimo album.

Da li Vam je bilo teže u studiju da radite, zbog svih mera koje moraju da se poštuju?

U studiju ne, ali ovako generalno, muzički biznis je baš pogođen ovom situacijom i nije nam bilo lako.

Koja je poruka imena albuma ’’Ovaj svet se menja’’?

Zar Vam se ne čini da ova promocija ne izgleda kao obična promocija od prošle godine? E pa eto, to je jedan od načina da kažemo i ne samo u tom smislu, već generalno sa svih strana.

Da li mislite da će rokenrol roll muzika nestati?

Neće nestati, ali može da se desi ono što se desilo sa jazz muzikom. Nekad je bila užasno popularna, a kasnije je prešla u manje krugove. Svako vreme ima neku svoju muziku.

Kako se svet promenio od kada ste Vi bili mladi?

Ja sam davno bio mlad, tako da se svet puno promenio od tad.

Bajaga navodi da je ovaj album bio spas za njegov bend i za njega samog, jer su ove godine otkazali više od 20 koncerata, kako u Srbiji, tako i šire. Da nije bilo pandemije, pitanje je da li bi novi album izašao ove godine. Ovo je bila sjajna prilika da se pokažu stare stvari u novom svetlu, a to su starije pesme, koje se pojavljuju u novom albumu. Dosta pesama nije ranije snimljeno, a pojavljuju se na koncertima. Ovaj album će definitivno obeležiti ovaj period koji nije nimalo normalan i koji je savršeno opisan naslovom ’’Ovaj svet se menja’’. Pomoću njega, mi lakše shvatamo da se ovaj sadašnji svet menja.

Izvor: Jelena Dinić

Autori: Jelena Dinić i Ognjen Jorgić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *