Čokolada – najdraža poslastica

Društvo Lepota i zdravlje

Jedemo je kada smo srecćni, tužni, kada slavimo i tugujemo. To je neverovatno važan i ukusan aspekt života ljudi širom sveta.

Da li ste ikada razmišljali o tome odakle dolazi čokolada?

Drevnom narodu Maja zahvaljujemo na čokoladi. Sve počinje kakao zrnom.

Izvor: bbc.co.uk

Narod Maja je sušio, mlelo i mešao zrno sa vodom kako bi stvorio piće. Možda mislite da je to ukusna topla čokolada – u stvari je bila prilično gorka i penušava i često se mešala sa čilijem. Nakon što su Asteci osvojili Maje, oni su poludeli za takvim specijalitetom. Maje i Asteci su verovali da je čokolada poklon bogova. Asteci su posebno poštovali piće, davali su ga pobedničkim ratnicima nakon bitke, koristili bi ga tokom verskih rituala, pa čak i zrna kakaa kao valutu. Za njih su zrna kakaa bila vrednija od zlata.

Kako je čokolada došla do Evrope?

Tokom 16. veka Hernan Cortes putovao je u Južnu Ameriku da bi osnovao španske kolonije, a kada je stigao, dočekan je sa začinjenim pićem. Poneo ga je sa sobom u Španiju i to je postalo hit. U početku se često koristio kao lek, a njegov gorak ukus naterao je ljude da ga pokušaju zasladiti. Neki su dodavali šećer, vanilu ili med. To ga je učinilo apsolutno ukusnim, a ubrzo je postalo veoma moderno na španskom dvoru.

Izvor: bbc.co.uk

Čokolada je bila „piće“ evropskih aristokrata.

Do tog trenutka čokolada se konzumirala samo kao piće. Ali stvari su se počele menjati 1828. godine. kada je Coenraad van Houten iz Amsterdama promenio igru: izumeo je „presu za kakao“ koja bi mogla da odvoji masnoću od zrna kakaa, ostavljajući za sobom fini prah. U ovom prahu, kao piću, bilo je mnogo ukusnije uživati, a ljudi su počeli da mu dodaju mleko umesto vode, čineći ga sličnim vrućoj čokoladi koju danas pijemo. Ovaj metod je takođe značio da se čokolada može masovno proizvoditi, što je činilo jeftinijom i takvom da je šira javnost mogla kupovati i uživati.

  1. godine britanske čokoladije J.S. Fri i Sons su imali novu ideju da rekombinuju masnoću i liker i dodaju šećer. Postavio je to u kalupe i „rođena“ čokoladica.

Čokolada napravljena ovom metodom podsećala je na tamnu čokoladu. Sledeći veliki poduhvat usledio je kada je švajcarski čokoladija Daniel Peter stavio mleko u prahu u mešavinu, stvarajući prvu pločicu mlečne čokolade na svetu.

Izvor: bbc.co.uk

Popularnost čokolade je od tada naglo rasla i nikada zapravo nije opala.

Zanimljivosti;
• Pronalazač čokoladnog kolačića Ruth Vakefield navodno je prodala recept Nestle-u za 1 USD.

• Bela čokolada zapravo nije čokolada, jer ne sadrži čvrste sastojke kakaa. Izvinjavam se.

• Najveća čokoladica na svetu težila je 5792,5 kg. Thorntons je to napravio za svoj stoti rođendan.

• Izraz „smrt od čokolade“ mogao se primeniti na Vinstona Churchilla – tokom Drugog svetskog rata nacisti su planirali atentat koristeći eksplozivnu pločicu čokolade.

Autor: Nikoleta Negić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *