Da li je bolje prvo pročitati knjigu ili pogledati film?

Društvo

Verujem da ste dosta puta bili oduševljeni knjigom koja vam se jako svidela, pa ste nakon toga odgledali filmsku adaptaciju te iste knjige ili obrnuto. Takođe, verujem da se i mnogo puta desilo da se razočarate u knjigu ili film nakon tog oduševljenja.

Iz moje perspektive, verujem da se ljudi mnogo više razočaraju u filmu adaptaciju nakon pročitane knjige – glavni razlog je to što tokom čitanja knjige mi zamišljamo kako izgledaju likovi, gde žive i šta oblače, pa je nekako sve prepušteno našoj mašti. Kada odgledamo film, ta naša vizija koju smo imali, odmah nestaje, jer izbor glumaca, montaža i još mnogo drugih elemenata demantuju našu sliku u glavi.

Za primer uzimamo knjigu i film ,,Divergent“ – fanovi su mnogo više zadovoljni knjigom nego filmom, upravo iz gore navedenog razloga.

Osim toga, još jedna stavka koja menja perpektivu na film su upravo detalji. U knjizi su opisani i najsitniji detalji, koji daju određenu čar pri čitanju i stvaraju posebam doživljaj. U fimu, nažalost, detalja nema puno – Detalji iz knjige uopšte nisu deo filma i to priču čini nepotpunom za ljubitelje romana. Roman ,,Everything, everything“ je adaptiran u film, koji je jako razočarao ljubitelje ovog dela – Film je odrađen jako plitko i bez sitnica koje su činile ovo delo zanimljivim. 

Unutrašnji monolozi i naracija su isto ključan faktor zbog kog stojim iza stava da uvek prvo treba pročitati prvo knjigu pa odgledati film – Čitati kako junak ili junakinja razmišljaju tokom priče pripomaže pri upoznavanju likova, a takođe se osećamo kao da i mi proživljavamo tu priču zajedno sa likovima.

Naravno, lagala bih kada bih rekla da se nisam susrela sa situacijom da je film bolji od knjige, međutim do sada sam više outa bila razočarana filmom, baš iz razloga što je književno delo koje je adaptirano ostavilo preveliku impresiju na mene, pa samim tim i podigla standarde koje je teško sustići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *