Veštačka inteligencija je napravila izbor idealnih glumaca za ulogu Džejmsa Bonda

Kultura

Neki od najpopularnijih filmova naučili su nas da veštačku inteligenciju ne doživljavamo olako; filmovi kao što su npr. Terminator, Ex Machina, Westworld, Matrix, možda čak i Lucy možemo ubrojiti u neke od pretnji, iako Lucy zapravo nema veštačku inteligenciju, već koristi 100% ljudske što je prosečnom čoveku nezamislivo.

Negativne konotacije se vezuju za sve što poseduje veštačku inteligenciju, međutim, kompanija Largo, koja sprovodi analize filmova, upotrebila je ovu tehnologiju da bi pronašla idealnog glumca za ulogu Džejmsa Bonda.

Danijel Krejg je završio snimanje filma No Time To Die, poslednjeg u dugovečnom Bondovom serijalu, čija nas premijera očekuje u novembru. Kako mu je to oproštajna uloga od beskrajno šarmantnog I opasnog Bonda, trka za novim licem agenta 007 uskoro će biti glavna tema u filmskom svetu.

Largov digitalni kasting urađen je tako što je program, baziran na veštačkoj inteligenciji, analizirao miljenike producenata i publike, i pozabavio se sa više od 1000 karakteristika koje su zabeležene u njihovim glumačkim karijerama. Potom, prikupljeni su slični podaci o osobinama Džejmsa Bonda. Upoređujući ove dve grupe informacija, algoritam je registrovao preklapanja, tako da je odgovor na pitanje ko bi bio odličan u ulozi Bonda predstavljen u tri top-liste.

Henri Kavil odneo je pobedu pri analizi glumaca iz Britanije. Veštačka inteligencija je procenila da sa Bondom ima 92,3% preklapanja. Harizmatični glumac je poslednjih godina najpoznatiji po ulogama Supermena i Geralta od Rivije, glavnog junaka serije The Witcher.

Na drugom i trećem mestu u trci za Bonda su Ričard Armitaž (The Hobbit) i Idris Elba (Luther), dok ostale pozicije zauzimaju Čarli Hanam (Sons of Anarchy), Tom Hardi (Mad Max: Fury Road), Danijel Krejg (aktuelni Bond), Sem Hjuen (Outlander) itd.

Nijedno od spomenutih imena, međutim, ne kotira se tako dobro kao novozelandski glumac Karl Urban (The Boys), čiji rezultat od čak 96,7% obezbeđuje prvo mesto na listi glumaca koji nisu britanskog porekla. Drugu i treću poziciju u ovoj kategoriji zauzeli su Kris Evans (Captain America) i Vil Smit (Bad Boys).

Pošto se često pitamo kako bi Bond izgledao kada bi ga glumila žena, veštačka inteligencija ponudila je odgovor i na to pitanje. Đina Karano (Deadpool) pobedila je sve fantastičnim rezultatom od 97,3%, očekivanim ako imamo u vidu da je reč o bivšoj MMA sportistkinji, koja se najbolje snalazi u akcionim filmovima. Sledećih pet mesta zauzele su Kejti Sakof (Battlestar Galactica), Anđelina Džoli (Salt), Mila Jovović (Resident Evil), Keri En Mos (Matrix) i Paula Paton (Mission: Impossible).

Largo uveliko nudi usluge producentima, rediteljima i piscima koji tragaju za lakim, kompjuterskim rešenjima svojih problema, ali digitalno proročište ne bi trebalo da vodi glavnu reč u kreativnim industrijama. Najproslavljenija remek dela današnjice su planirana u ljudskim umovima, ne u veštačkim.

Autor: Marija Radojičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *