Foto: startribune.com

Preminuo Edi van Hejlen

Showbiznis

Poznati holandsko-američki muzičar, producent i tekstopisac, Edi van Hejlen, preminuo je u 65. godini. Važio je za jednog od najvećih svetskih gitarista i smatra se jednim od najuticajnijih rok gitarista 20. veka!

Rođen je 26. januara 1955. godine u Holandiji. Sedam godina kasnije seli se sa porodicom u Kaliforniju. Sa bratom Aleksom, 1972. godine osniva bend, koji od 1974. godine zvanično nosi naziv Van Halen. Pored Edija, i njegovog brata Aleksa, koji je bio za bubnjevima, bend su činili i pevač Dejvid Li Rot i basista Majkl Entoni. Izdali su 12 studijskih albuma i stekli su veliku svetsku popularnost.

Foto: latimes.com

2011. godine, Edi je svrstan na listu 100 najuticajnijih gitarista, časopisa Roling stone, i to na laskavom osmom mestu. Nakon višegodišnje borbe sa rakom grla, Edi je pre nekoliko dana primljen u bolnicu, ali zbog metastaza po čitavom telu, njemu nije bilo spasa. Napustio nas je juče, 6. oktobra, a o tome je širu javnost obavestio njegov sin Volf :

“Ne mogu da verujem da moram da napišem da je Edvard Lodvij Van Halen izgubi svoju dugu borbu sa rakom. Bio je najbolji otac. Uživao sam u svakom momentu koji sam proveo sa njim na sceni i van scene. Moje srce je slomljeno i mislim da se od ovog gubitka nikada neću potpuno oporaviti. Volim te tata”, napisao je Volf.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *