Na današnji dan je preminuo Edgar Alan Po

Kultura

Kao jedan od sinonima za američku kvalitetnu književnost možemo izdvojiti Edgara Alana Poa.

Rođen u Bostonu 1809. godine, postao je jedan od najznačajnijih imena u istoriji književnosti. Svojim mističnim pričama, ali i osećajnim pesmama je zadužio kako američke, tako i evropske stvaraoce koji su došli nakon njega.

Književni pravac kojem je on pripadao je romantizam, postavivši visoke standarde svim svojim savremenicima. Interesantno je da Edgar Alan Po prožima naučnu fantastiku u nekim od svojih dela, što je u to vreme bilo tek u začecima. Smatra se i pretečom detektivskog žanra.

Sa svojih 26 godina ženi se svojom rođakom Virdžinijom Klem, koja je tada imala samo trinaest godina. Međutim, ona se razbolela od tuberkuloze i ubrzo preminula. Neutešan, Po joj posvećuje svoju najpoznatiju pesmu “Anabel Li” kojom izražava svoju ljubav.

Svoja najveća dela je pisao u periodima kada je ljubav bila prisutna u njegovom životu. Posebno interesantna je činjenica da je za života bio skoro anoniman, a slavu stiče posthumno.

Preminuo je na današnji dan, 1849. godine pod velom misterije. On je u bunilu danima lutao ulicama Baltimora, izgubivši život u bolnici. Kao teorije se nameću ubistvo i samoubistvo, a nestali dokumenti dodatno potkrepljuju tajnovitost njegove smrti.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *