Savršena žena – kako se ideal ženske lepote menjao kroz istoriju?

Lepota i zdravlje

  Iako je lepota u oku posmatrača, svesni smo toga da svako doba diktira određene standarde kako ženskih, tako i muških idealnih proporcija. Kroz vekove se ideal ženske lepote toliko menjao da je ponekad teško poverovati koliko su te promene bile drastične, tako da ono što se nekada smatralo lepim danas se ne bi moglo uzeti kao privlačno i obrnuto.

  Egipćanke su po uzoru na Kleopatru i na Nefertiti, bile žene uskih ramena, tamnije kose, simetričnog lica i vitkog stasa. Svoje oči su isticale i naglašavale crnim ugljem.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

  U antičkoj Grčkoj je ženska lepota bila u senci muške lepote. Mušku lepotu u antičkoj Grčkoj je pratila I dobrota, dok je ženska lepota slutila na nesreću. Tako da nije ni čudno to što je kao glavni krivac za trojanski rat upravo bila Helenina lepota. Sudeći po statuama iz tog perioda žensku lepotu odlikuju punija figura, šira ramena, duga talasasta kosa i svetlija koža.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Za renesansni period pojam ženstvenosti je bila punačka devojka, blede puti i plave kose. Pune grudi, široki bokovi i zaobljen stomak bili su još jedan od sinonima lepote tog vremena. Portreti muza renesansnih slikara odišu čistotom, smirenošću, blagošću i erotičnošću. U ovom periodu žene su bile punije nego u svim ostalim, u današnje vreme bile bi smatrane gojaznim.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

  Viktorijanska lepota ima sličnosti sa današnjim shvatanjem ovog pojma. Za taj period bio je karakterističan izuzetno tanak struk sa bujnim grudima i punijom zadnjicom. Kako bi postigle ovakav izgled, žene su svoje strukove stezale korsetima, a zadnjice vizuelno povećavale žiponima i obručima, polako se uvodio izgled “peščanog sata” kao pojam lepote. Mnoge žene su zbog nošenja korseta u trudnoći gubile decu, rađale bolesnu i degenerisanu decu ili ostajale sterilne.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Dvadesete godine 20. veka su donele modnu revoluciju, pa sve što je bilo lepo, recimo u viktorijansko doba, prestaje da bude lepo. Struk se više ne steže, nego se teži kompletnoj dečačkoj građi. Da bi postigle efekat malih kukova i grudi, žene su se stezale elastičnim zavojima. Duga bujna kosa je zamenjena kratkom bob frizurom, a diskretna šminka jarkim bojama. Žene su počele da se kreću slobodnije, da piju, a cigareta je postala simbol njihove jačine i društvene ravnopravnosti.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Tridesete, četrdesete i pedesete godine 20. veka u modu vraćaju figuru u obliku peščanog sata. Široki kukovi, uži struk i velike grudi opet postaju simbol seksipila. Slika i prilika ovih modnih trendova bila je upravo Merilin Monro. Za ovo vremensko razdoblje treba vezati i još neke od najlepših žena svih vremena: Gretu Garbo, Sofiju Loren, Elizabet Tejlor.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Šezdesetih godina dotadašnji kriterijumi padaju u vodu. Na modnu scenu dolazi sedamnaestogodišnja manekenka Tvigi, koja na scenu vraća dečački izgled, izrazito mršavu figuru i duge i mršave noge.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Sedamdesete, osamdesete I devedesete vraćaju seksipil zadržavaju vitko telo, ali zdravo mršavo, mišićavo i zategnuto telo. Žene počinju da se bave sportom, da vežbaju i da odlaze u teretane. Osamdesete i devedesete godine su obeležili super-modeli: Klaudija Šifer, Linda Evanđelista, Naomi Kembel, Sindi Kraford, čija tela promovišu atletsku građu, mršavo, ali ne premršavo telo, zategnute mišiće i prirodne obline.

 Nasuprot njima javlja se i struja čiji je uzor manekenka Kejt Mos, koja otvara vrata takozvanom ′heroin-chic′ izgledu. Ovakav izgled podrazumeva bledu kožu, izrazito mršavo telo bez oblina i nezdrav izgled.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

Dvehiljadite godine donose nove ideale. Bez obzira što živimo u doba koje ženama pruža više slobode, izbora I opcija nego bilo koje prethondo žene svoje telo nastoje da stave u kalup. U velikoj meri se nastavlja sa trendom započetim devedesetih godina koji prate zdrava ishrana, redovno vežbanje, zdravo I mišićavo telo. Takođe dolaze do izražaja velike grudi I zadnjica, punije usne. Kako je vremenom medicina napredovala, naročito kada govorimo o estetskoj hirurgiji, tako se sve više žena odlučuje da podvrgne svoje telo istoj ne bi li se priblizile idealu lepote koji propisuje današnjica.

Izvor: BuzzFeedVideo, Women’s Ideal Body Types Throughout History

  Iako je svako vreme nosilo sa sobom određene kalupe u koje bi žensko telo bilo stavljano I tako smatrano savrsenim, lepota je uvek dolazila iznutra. Krila se u ponašanju, smirenosti, uzdrzanosti I samouverenosti.

Autor: Katarina Đokić

1 thought on “Savršena žena – kako se ideal ženske lepote menjao kroz istoriju?

 1. I believe this is one of the such a lot important info for me.

  And i am glad studying your article.
  But should remark
  on some common things, The website style is great, the
  articles is in point of fact great : D.
  Good task, cheers

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *