Kokosovo ulje u svrhu lepote

Lepota i zdravlje

Kokosovo ulje se može upotrebiti za telo, za kosu, pa čak i za lice – rešiće skoro svaki problem koji imate – bilo da su to bubuljice, bore, podočnjaci. Otkrijte kako ga možete koristiti u sve svrhe.

Ženama u Brazilu kokosovo ulje je sinonim za negu i lepotu od glave do pete. I kod nas postaje sve popularnije, i nema za šta se ne koristi. Možete ga koristiti i za kuvanje, mada je to najređa namena. Bogato je monozasićenim masnim kiselinama, one su itekako značajne kada imate suvu kožu. Sadrži lauričnu kiselinu koja čini 49% ovog ulja, ona suzbija razne mikroorganizme, konkretno bakterije i gljivice. Bitni su i vitamini E i K. Vitamin E štiti kožu od starenja. Zbog SPF4, kokosovo ulje vas može štititi u nekom blagom sunčanom danu.

Negujte svoje telo kokosovim uljem tako što ćete ga mazati na suvu i čistu kožu, i čekati najmanje sat vremena da upije. Takođe, može smanjiti izražene strije, ili čak, može sprečiti nastanak strija kod trudnica dok trudnoća odmiće. Jako je hranljivo i jako dobro za vašu kožu.

Ako imate oštećenu kosu kojoj treba nega, ispucali krajevi, previše tretirana kosa od jakih preparata za kosu ili feniranja i peglanja, kokosovo ulje će vam pomoći da je nahranite i vratite joj prirodan sjaj.

I jedna od glavnih i najvećih upotreba kokosovog ulja je za lice. Pre sve nege, dobro je za skidanje šminke, pa i nežnije za kožu od raznih krema, micelarnih voda itd.  Može biti i ovlaživač kože, umesto kreme za hidrataciju, jer je izuzetno bogato vitaminima i masnim kiselinama. Što se tiče akni, ako ste spremni na ovaj korak, krenite sa malom količinom ulja, pa je postepeno povećavajte, ali ukoliko ne prija, prestanite sa negom. I definitivno kokosovo ulje vam može pomoći sa smanjivanjem podočnjaka i bora u nekom procentu. Naravno, ništa ih ne briše, pa ni kokosovo ulje. Ako ništa od ovoga ne pomogne vašem telu, u krajnjem slučaju, kokosovo ulje može poslužiti kao balzam za usne.

 Jako je gusto i na manjoj sobnoj temperaturi stvrdnjava se i dobija belu boju, kao mast. Jako je bitno da ulje koje kupujete za negu bude nerafinisano, i verovatno ga možete naći u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane, po nekoj pristupačnoj ceni.

Autor: Marija Radojičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *