Foto: xxzmagazin.com

Na današnji dan rođena je najveća filmska diva Jugoslavije

Društvo

Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica Milena Dravić, rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Detinjstvo je provela na Dorćolu, gde je i pohađala osnovnu školu „Janko Veselinović“. Nakon završetka osonovne škole, ona upisuje Prvu mušku gimnaziju.

Od malena je pokazivala veliki talenat za recitovanje i scenu. Njena tetka, po ocu, prva je prepoznala taj talenat i ubrzo je predložila njenim roditeljima da je upišu na balet, što su i uradili. Kada je već kao devojka pohađala Srednju baletsku školu, jedna profesorka joj je ukazala na to da je veoma talentovana za glumu. 1959. godine ona odlazi kod tetke u Sarajevo, gde ju je zapazio slovenački reditelj František Čap, i poverio joj glavnu ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“.

Nakon ovog filmskog ostvarenja Milena je dobila uloge u različitim filmovima, kao što su  „Diližansu snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve”.

Kasnije, Milena upisuje Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, međutim 1970. godine, nakon mnogo izostanaka ona biva izbačena sa Akademije, gde je kasnije odbila da se vrati kada joj je to profesorka Ognjenka Milićević ponudila. Tih godina ona nije bila sigurna u svoju karijeru, međutim kada je za film „Prekobrojna“ osvojila Zlatnu arenu, shvatila da je gluma njen jedini i pravi poziv!

60ih godina ona se često pojavljivala u ratnim filmovima. Pored veoma poznatih filmova „Kozara“ i „Sutjeska“, veliku popularnost donela joj je ratna drama „Bitka na Neretvi“ sa Orsonom Velsom i Jul Brinerom, koja je tada bila u trci za Oskara za najbolji strani film!

Film „Bitka na Neretvi“
Foto: globalcir.com

1971. godine dobija drugu Zlatnu arenu za film Puriše Đorđevića – „Biciklisti“, i na petim Filmskim susretima u Nišu titulu Prve dame jugoslovenskog filma. Komedija „Kako su se volele dve budale“ sa Gidrom Bojanićem, donela joj je osim velikog uspeha i trećeg muža. Naime, na snimanju ovog filma ona upoznaje mladog glumca – Dragana Nikolića i ulazi u vezu sa njim. Da je njihova ljubav bila mnogo jaka svedoči nam to što su u toku pauze snimanja ovog filma, njih dvoje otišli u Opštinu Vračar i venčali se. Kuma im je bila naša poznata glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Foto: artmontenegro.me

Milena je pre Dragana imala dva braka. Ona se 1960. godine udala za reditelja Mladomira Purišu Đorđevića. Međutim, ova ljubav trajala je svega nekoliko godina. Drugi put udaje se 1967. godine, za reditelja Vojislava Kokana Rakonjca, sa kojim je bila sve do njegove smrti 1969. godine.

Njen veliki partner na filmskom platnu bio je naš veliki glumac Ljubiša Samardžić. Njih dvoje su osvojili publiku filmovima „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“ i „Razvod na određeno vreme“.

Filmom Gorana Paskaljevića „Poseban tretman“ (1980.) osvaja Povelju Niških filmskih susreta za najbolju žensku ulogu i Nagradu za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu. Pojavila se i u velikim filmskim ostvarenjima kao što su “Povratak otpisanih”, “Boj na Kosovu”, “Šećerna vodica”, “Laf u srcu”, “Gospođa ministarka”, “Nije lako sa muškarcima” i veliku popularnost donela joj je TV-serija “Priča iz Nepričave”.

Kasnije, dva velika filma koja su obeležila njenu karijeru – film Gorana Paskaljevića “Bure baruta” i veliko filmsko ostvarenje njenog jako dobrog prijatelja Ljubiše Samardžića – “Nebeska udica”!

2002. vraća se na velike ekrane ulogom Tašane (Zonine majke), u filmu “Zona Zamfirova”, gde njenog supruga i u filmu igra Dragan Nikolić.

2007. godine pojavljuje se u serijama “Pozorište u kući”, “Lud, zbunjen, normalan” a nekoliko godina kasnije i u seriji “Sinđelići”.

Milena je ostvarila i velike uloge u pozorištu. Još 1971. debitovala je u “Ateljeu 212”. Kasnije je glumila i u “Jugoslovenskom dramskom pozorištu” i u “Beogradskom dramskom pozorištu”, ali je pozorište “Zvezdara teatar” smatrala svojom kućom, gde se proslavila sa mnogobrojnim predstavama Dušana Kovačevića.

Milena Dravić i Dragan Nikolić važili su za najpoznatiji i najlepši glumački par. Voleli su se više od četrdeset godina, ali nažalost nikada se nisu ostvarili kao roditelji. Razdvojila ih je njegova smrt, u martu 2016. godine. Ubrzo se i Milenino zdravstveno stanje pogoršalo. Poslednji put u javnosti pojavila se u julu 2018. godine, kao počasni gost 65. Filmskog festivala u Puli, gde je nagrađena petnaestominutnim aplauzom publike.

65. Filmski festival u Puli
Foto: Blic.rs

Napustila nas je posle duže i teške bolesti – 14. oktobra 2018. godine. Nakon komemoracije održane u “Zvezdara teatru”, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored svog voljenog Gage!

Osim što je svojim talentom i nestvarnom lepotom očarala svakoga ko ju je bar jednom gledao na filmskom platnu, ona i njen suprug Dragan, važili su za jedne od najhumanijih ljudi među poznatima. Bez sumnje, Milena je za sobom ostavila neizbrisiv trag kako u filmskoj i pozorišnoj umetnosti, tako i u srcima svih nas!

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *