Srećan rođendan Partizane

Fudbal Sport

Svi kojima je srce crno-bele boje,svi koji vole Partizan kao oči svoje, danas slave.

Jer na današnji dan 1945. godine osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Tog 4. oktobra dok su sećanja na minule bitke još bila sveža, u oslobođenom Beogradu okupili su se ljudi koji su želeli da sport pobedi sve tadašnje probleme.

Tako su po ideji narodnog heroja Svetozara Vukamnovića Tempa okupili pripadnici vojske i osnovali Partizan.

Istog dana sa fudbalskom sekcijom koja je već postojala, osnivaju se košarkaška, šahovska, teniska, atletska i odbojkaška sekcija.

Godine 1950. Partizan se reorganizuje, postaje sportsko društvo, a njegove sekcije se preoblikuju u klubove, a pored vojnika okuplja i građane svih uzrasta, pa se tako počinju osnivati omladinske i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. godine Partizan dopunjuje svoj naziv u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Danas JS Partizan spada među najveća spotrska društva na svetu. Sa 27 klubova u 24 sporta, po rezultatima i ostvarenjima svojih sportista staje rame uz rame sa najuspešnijima.

Vredi pomenuti da su vaterpolisti crno-belih bili prvaci Evrope sedam puta, košarkaši jednom, a da su fudbaleri prvi tim sa ovih prostora koji je stigao do finala Kupa šampiona. Nikako se ne smeju zaboraviti ni sjajni rezultati strelaca, atletičara, odbojkaša, rukometaša.

Sportsti Partizana su osvajali medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima u svim sportovima u kojima su učestvovali.

Zato rećima Duška Radovića “Ko navija za Partizan ne treba mu mnogo da bude srećan”,

Partizane srećan rođendan!

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *