Šta je to copywriting?

Biznis Društvo

Copywriting je svuda oko nas.

Na svakom ćošku nailazimo na dela ljudi koji sebe nazivaju copywriteri rade.

Ponekad nismo ni svesni da je nešto što čitamo baš to.

Zato, šta je to copywriting?

Hajdemo prvo da razotkrijemo neke zablude koje vladaju vezane za copywtiring.

*Svi copywriteri se bave oglašavanjem

*Posao copywritera je brz i lak

*Copywriting=Copyright (zaštita autorskih prava) Ovo je ustvari najčešće pitanje sa kojim se svi koji se bave ovom veštnom susreću.

Sve ovo je netačno. Sama definicija reči „Copywritng“ ne postoji. Ta reč nema adekvatan prevod na naš jezik, pa se zato upotrebljava u njenom izvornom obliku, na engleskom.

Pa šta to onda copywriter ustvari radi?

Najlakši način da copywriter objasni svoje zanimanje je: „Znaš onu reklamnu poštu što ti stiže u sanduče? Jel si pročitao onaj slogan bilbordu? E to pišu copywriteri.“

Sem toga svi oni koji se bave ovim poslom pišu još mnoge druge stvari. Sardžaje za sajtove, e-mailove, prodajna pisma, kataloge, blogove, traže adekvatne slike i svašta drugo.

Reči su glavni „proizvod“ copywritera, ali samo pisanje nije najveći izazov sa kojim se susreću. Pre toga moraju mnogo da istražuju, razmišljaju, prepravljaju, naizgled lake i sporedne zadatke, pre nego napišu tekst koji je kvalitetan.

Zbog toga copywriteri često više vremena provedu obavljajući te zadatke, nego u samom pisanju teksta.

Copywritng je umetnička forma i treba da bude poštovana kao svaka kreativna disciplina.

Za koga rade copywriteri?

Na to pitanje odgovor je možda najlakši. Za sve one koji žele nešto da prodaju.

Bilo da su u pitanju velike „e-Commerc“ prodavnice, lanac marketa,lokalni restoran ili automehaničar. Svima je potreban copywriter.

Za razliku od pisaca ili novinara, copywiter piše da bi promovisao proizvod, ili pokazao i dokazao stručnost pojedinca ili cele kompanije.

Oni moraju biti svestrani, brzi u prikupljanju činjenica i možda najvažnije, sa vrlo malo ega. Retko gde se vidi ime copywritera uz tekst, jer se sve objavljuje pod klijentovim imenom ili zaštitnim znakom.

Copywriter se brine o kvalitetu svog rada, ali se za njega ne vezuje.

Zato je najvažnije sredstvo svakog copywitera njegova moć ubeđivanja a reči su njegove igračke.

Šta je u glavi jednog copywritera?

U glavi jednog copywritera se dešavaju razna čuda.

Pre svega da je tekst zabavan, koristan, jednostavan i da se lako pamti.

Naizgled lako.

Naravno da nisu svi copywriteri podjendako talentovani pisci, podrazumeva se da je u pozadini stoji neko ko jeste sklon pisanju i pričanju (storytelling).

Svaki copywriter u sebi treba da ima dobru moć ubeđivanja, koju će koristiti u svojim tesktovima. Jer on treba da privuče i zadrži pažnju posetioca, i pretvori ih u kupce.

Pored sve magije i misterije ovaj posao nije uvek zabavan i lak, kao što to mnogi misle, ali jeste izazovan i to je ono zbog čega najviše privlači.

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *