Floating utopias – svetska turneja balona i predmeta na napumpavanje (Video)

Kultura

Izložba Floating utopias (Lebdeće utopije) predstavlja raznovrsne mogućnosti balona i drugih stvari na naduvavanje koje prate različite intervencije na urbanim mestima. Projekat suprotstavlja istorijska i savremena dela i postavlja pitanja o njihovom potencijalu kao umetničke i aktivističke prakse. Plutajući objekti služe kao alat za estetske i političke intervencije danas, gde umetnici i aktivisti stavljaju svoj rad između funkcionalnosti i kvazirealnosti, fikcije i činjenice.

Grupa umetnika i kustosa je 2018. u Amsterdamu rešila da započne globalnu turneju izložbe Lebdeće utopije, Stichting Floating Utopias (SFU), u cilju da pokaže jedinstvenu i nedovoljno predstavljenu mogućnost predmeta na napumpavanje i kao umetničkih, dizajnerskih i arhitektonskih komada. Tako da su rešili da kombinuju instalacije i različite akcije koje imaju veze sa napumpavanjem kako bi skrenuli pažnju na različite pristupe rešavanju problema sa kojima se sreće savremeno društvo.

Foto: todayonline.com

Originalnu izložbu čine kustosi Artur van Badel, Fabiola Bierhov, Aleksandar Dust, Ana Hojtes, Žana Rozenburg i Hana Zindel.

Umetnik Ahmet Ogut predstavlja svoju statičnu instalaciju „ Zamak Voruit.“ Ideja dobijena na osnovu Margitove slike „Zamak na Pirineijima.“ Prvi put izloženu u Gentu (Belgija), ali i u Berlinu na jedan dan gde su posetioci i slučajni prolaznici mogli da ga posmatraju i diskutuju o instalaciji u takozvanom ćošku za priču.

Foto: todayonline.com

Izložba se takođe bavila i predstavljanjem odela za zaštitu za predstojeće klimatske promene koju je dizajnirao Yes Man (kulturni aktivisti Igor Vamos i Žak Servin) u koju su posetioci mogli da vide odeću koju bi ljudi nosili u budućnosti usled smanjivanja životnih resursa.

Foto: todayonline.com

Singapurska umetnica Davn Ng je predsavila svoju gerila instalaciju „Walter“ (2010.) velikog belog zeca koji leži, koji se nalazi u nekom suženom prostoru koji ga čini težim za posmatranje. On je više puta postavljen na različita mesta u Singapuru kako bi prolaznici prekombinovali gradski prostor uz pomoć iznenađenja i nestvarnog.

Takođe je napravljen projekat Museo aero solar u kojem su posetioci pomogli da pomognu u pravljenju balona od starih kesa kako bi se posle pustio u vazduh.

Autor: Bogdan Poledica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *