Kako se razvijala muzika u poslednje dve decenije?

Kultura

Muzika je nešto što je sastavni deo našeg života – ako smo srećni, slušamo muziku. Ako smo tužni, tražimo pesme koje opisuju naše trenutno osećanje.

Sigurna sam da ne možemo da zamislimo žurku bez muzike, je l’ da?

Shodno tome, zanimalo nas je kako se muzika razvijala u poslednjih 20 godina. Svesni smo da se trendovi menjaju svakodnevno – neki su prihvaćeni, neki su apsolutni kič – ali to svaku muzičku eru čini posebnom i vrednom pamćenja.

Početak 2000-ih

2000-ih godina bila je ispunjena jakim baldama i pesmama bendova koji su tek bili u usponu – Coldplay, Destiny’s child, U2 i još mnogi drugi bendovi su objavili svoje internacionalno poznate hitove u ovom periodu. Ne zaboravimo kralja repa , Eminema, koji je izbacio pesmu ,,The real slim shady“ i postao najpoznatiji izvođač hiphop kulture.

Klubska muzika 2010-ih

Period od 2010-2015 je, pogotovo generaciji Z, ostao u posebnom pamćenju. To su pesme detinjstva ljudi koji su rođeni početkom 2000-ih, a osim toga, sigurna sam u to da ne možemo da se setimo izlaska u klub ili rođendana bez neke od ovih pesama – ,,Give me everything“, “Timber“ i ,,International love“ od Pitbula, ,,Tacata“, ,,Whistle“, i još mnoge druge legendarne pesme koje obeležavaju ovaj period.  Osim toga, ova era je ključna za uspon latino muzike (pogotovo portugalske muzike). 2011 i 2012. godine smo svi đuskali uz pesme ,,Ai se eu te pego“ , ,,Balada“  i ,,Danza kuduro“ iz petog dela filma ,,Fast and Furious“. 

Šta se sluša danas?

Od 2016. do danas, imena koja najčešće vidimo su Zejn, Heri, Selena Gomez i Džastin Biber, koji izbacuju pretežno komercijalnu muziku, sa emotivnim tekstovima, koje osvajaju srca slušalaca baš iz tog razloga. Osim toga, trep i rep kultura je na vrhuncu, tako da su izvođači kao što su Trevis Skot, Drejk i Kardi Bi, doživeli neverovatnu popularnost.

Koja muzička era vam je najviše prijala?

Autor: Milana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *