Obeležavamo rođendan Milana Rakića

Kultura

Opšte prisutan i nadaleko poznat, Milan Rakić je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti. Smatravši ga simbolom kvalitetne poezije, godinama zauzima počasno mesto u srednjoškolskim čitankama. Njegove pesme se uče napamet, a neki ljubavni stihovi krišom razmenjuju među simpatijama.

Na današnji dan, 30. septembra 1876. godine je Rakić rođen. Kao Beograđanin, tu je priveo kraju osnovno i srednje obrazovanje. U Parizu završava studije prava, nakon čega se okreće karijeri pesnika. Ipak, na funkciji diplomate za srpsku (kasnije i jugoslovensku) vladu je ostao do kraja života. Inspiraciju su mu podrivala razna putovanja, poput onog u Prištini koje je izrodilo kosovski ciklus pesama.

Njegov rad se opisuje kao vrlo jasan i svakome primamljiv. On se ispoveda kao muškarac koji prolazi kroz strast, tugu, ljubav i sve ono što život nosi. Metafore su razumljive, a istovremeno koncipirane sa stilom.

U srednjoj školi se susrećemo sa njegovim pesmama. Književni kritičari posebno izdvajaju „Iskrenu pesmu“ jer ona, po većini mišljenja, ostavlja najsnažniji utisak na čitaoce. Na slobodan način pesnik govori o telesnoj strasti koja je samo to, bez dubljih emocija. Pesma se smatrala kontroverznom, ali Rakić nije mario.

Ne možemo preskočiti ni čuvenu „Jasiku“ koja metonimijom iskazuje položaj naroda. Pored ljubavi o kojoj je voleo da piše, borio se za slobodu i bolji položaj naroda. U jednom razgovoru sa svojim prijateljem je istakao umetnost kao sredstvo za bitku te vrste.

Njegova supruga Milica je zapamćena kao žena vredna poštovanja. Zanimljiv je detalj da je, inspirisan momentom upoznavanja, napisao pesmu „Oda ukosnici“ kao sećanje na veče u kojem je ona izgubila ukosnicu. Osetivši obostranu ljubav, nakon samo nedelju dana je Milan Rakić Milicu učinio svojom ženom.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *