Preminula Isidora Žebeljan

Kultura

Istaknuta kompozitorka i redovna članica SANU, Isidora Žebeljan preminula je danas nakon duge i teške bolesti u 53. godini, saopštio je danas RTS.

Isidora Žebeljan bila je jedna od najpoštovanijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni, a njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu.

Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na kom je od 2002. radila kao profesor kompozicije.

Izabrana je za članicu Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za članicu Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Dobitnica je važnih nagrada u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Berlinski časopis Frajtag izabrao je Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009, a 2014. godine, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Isidora Žebeljan je privukla pažnju javnosti svojom operom „Zora D“, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003. godine, u režiji Dejvida Pauntnija i Nikole Rab. Nakon uspeha ove opere neprekidno je dobijala porudžbine značajnih muzičkih festivala  i institucija kao što su Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Dženezis Fondacija iz Londona i drugi.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *