Čeka se novi „Džoker“

Kultura

Uspeh prvog filma o Džokeru nadmašio je sva očekivanja, jer je ostvarenje zaradilo više od milijardu dolara širom sveta, a glavni glumac je bio nagrađen i Oskarom. Američki triler „Džoker“ u režiji Toda Filipsa, pun je i zanimljivosti koje su se odigrale iza scene, a neke su bile potpuno neočekivane. Film je osvojio i Zlatnog lava na 76. venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu. Neke od zanimljivosti iz prvog dela filma su:

  • Glavni glumac Hoakin Feniks, radeći na liku Artura Fleka, proučavao je i čuvene pokrete glumca gluvonemih filmova Bastera Kitona.
  • Radi snimanja Feniks je bio na strogoj dijeti zahvaljujući kojoj je smršao nešto više od 23 kilograma
  • Mnoge scene su improvizovane, scenario je stalno menjan, što govori o njegovoj fleksibilnosti, ali i veličini i umeću glumaca, koji su umeli to da iznesu na pravi način

Prvi deo filma ostavio je zasigurno na svakog jak utisak. Obično to prepoznajemo po tome što nakon gledanja nekog filma zastanemo, zapitamo se, a onda oslušnemo i naše osećaje, koje nosimo nakon gledanja takvih ostvarenja. Nakon „Džokera“ smo se sigurno zapitali šta se krije iza ljudskih osmeha, pre svega našeg, a onda i od onih koji su nama bliski. Ima li iza tih osmeha tuge, samoće, nesreće… Setili smo se i one stare poslovice: „Ne sudi knjizi po koricama“. Tako i o ljudima ne treba donositi prerane zaključke. Ono što nose ljudi u sebi obično se ne vidi na prvi pogled. Upoznajmo se bolje, zavirimo jedni u druge malo dublje, jer samo tako možemo jedni druge spoznati na pravi način.

Sada nam stiže i drugi deo filma. Nešto od čega očekujemo mnogo. Nešto nakon čega želimo da se zapitamo. Nešto što će nam pomoći u razumevanju sebe, ali i drugih. Prema pisanju Holivud reportera, režiser prvog dela Tod Filips, održao je sastanak sa Varner Bros-om, a navodno je tom prilikom postignut dogovor za snimanje drugog dela. Rad na filmu već je počeo, a očekuje se da će Hoakin Finiks ponovo igrati glavnu ulogu i da će ga publika još jednom gledati kao manijakalnog klovna, mada bolje rečeno kao malo više od toga. Neke procene su da će film biti gotov do 2022. kada bi i zvanično trebalo da se pusti u bioskopima. Neke priče nam kazuju da se već diskutuje i o trećem delu, ali o tome je verovatno prerano pričati. Hajmo prvo ovaj drugi da odgledamo, proživimo i doživimo na pravi način.

Izvor: Instagram

Tod Filips je imao izjavu vezanu za novi film: “To ne bi mogao biti samo divlji i ludi film o “Princu kriminala”. Morao bi imati neku tematsku rezonancu na sličan način kao što to ima prvi film. Toliko filmova pominje iskru, ali Džoker je bio barut. Ako bismo bili u stanju ponovo da napravimo sve ovo u nastavku, to bi bilo dosta zanimljivo”.

Svi sa nestrpljenjem čekamo ovaj proizvod, pa se nadamo da će nam period od dve godine brzo proći, a za to vreme ne bi bilo loše da još koji put odgledamo i prvi deo, kako bi se prisetili svega kroz šta prolazi glavni lik, ali i društvo u kom se on nalazi i radi.

Autor: Oliver Mijušković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *