Heroj ulice je sada i heroj reka

Društvo Kultura

Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, je arhitekta po obrazovanju, i asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Pokretač je Runaway Street Art festivala, manifestacije koja promoviše uličnu umetnost, a u Beogradu i širom Srbije potpisao je veliki broj murala, različitih formata i tema. U centar dešavanja dospeo je nedavno kada je na jednoj novobeogradskoj raskrsnici osvanuo raspet zlatni Hrist.

Juče, 27. septembra obeležavao se Svetski dan reka, a tim povodom ovaj street artist odlučio je da na reci Savi predstavi instalaciju od 4.000 plastičnih boca, koja će prikazati portret voditelja i novinara Jovana Memedovića. Naslov projekta je #SaveOurHome, a ovim potezom umetnik je želeo da obeleži ovaj datum ali i da ukaže na važnost očuvanja naših voda i prirode.

Ključni izvori zagađenja reka u Srbiji su neprečišćene industrijske i komunalne otpadne vode. Oko 50% zagađenja ispuštenog u reke dolazi od industrijskih postrojenja, a samo 13% komunalnih otpadnih voda se tretira pre ispuštanja.

Autor: Aleksandra Aničič

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *