Knjiga koja je predvidela pandemiju

Društvo

Okruženi (dez)informacijama o svemu što nam se trenutno dešava, gubimo poverenje. U medije, krizni štab, komšije i sve “rekla kazala” priče. Javljaju se različite teorije zavere, koje nose određenu težinu. Pitanje je da li i one služe tome da obmanu širu narodnu masu, koja se može nazvati laicima.

Šta ako u književnosti postoji dokaz o predviđanju pandemije?

Naime, od 30. septembra je u prodaji knjiga “Đubre” Marka Vidojkovića, pod okrljem Lagune.

“Godine 2018. epidemija superkuge započinje u Srbiji, u Beogradu, na divljim deponijama smeća, i preti da se proširi na ceo svet. Dragiša, brutalan i neuračunljiv operativac tajne službe, „srpski psiho“ i siva eminencija za predsednika Srbije, pozvan je da reši stvar”, stoji na poleđini.

Knjiga je bila u procesu stvaranja od sredine 2019. godine. Kako i sam autor navodi, neverovatno mu je da je fabula njegovog dela donekle dobila epilog u realnosti.

“Hteo sam da srpski režim suočim sa situacijom nad kojom nemaju kontrolu, sa nečim što ugrožava ne samo njihov opstanak na vlasti već i živote. Kuga otporna na antibiotike, koja se rađa u Srbiji i širi svetom u avgustu 2019, kad sam počeo da pišem ’Đubre’, delovala je kao sjajna zamisao. Na dve trećine rukopisa započela je pandemija COVID-19. Napravio sam pauzu u pisanju do kraja vanrednog stanja, da vidim kako će se zaraza odvijati u realnosti. COVID-19 je ipak naivno oboljenje u odnosu na moju superkugu. Mislio sam da sam maštovit, ispostavilo se da sam bio vidovit, a ’Đubre’ je prevazišlo moj inicijalni plan i savršeno se uklopilo u jezivi duh 2020“, navodi Vidojković.

Oni koji su među prvima pročitali delo, ocenili su ga najvišim ocenama. Ante Tomić je čak procenio autora kao “najvećeg frajera naše književnosti”.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *