Brižit Bardo slavi 86. rođendan

Kultura

Jedna od najvećih zvezda francuske filmske scene, Brižit Bardo, danas proslavlja 86. rođendan, a pod svetlima reflektora nalazi se još od 1949. godine kada se pojavila na naslovnici časopisa Elle. Bila je seks simbol 60-ih godina, a danas je mnogo češće prepoznaju po njenoj borbi za zaštitu životinja i skandaloznim izjavama, nego glumačkim ulogama.

Njeno pravo ime je Kamil Java, ali je u javnosti poznata pod svojim pseudonimom, a često su je oslovljavali samo inicijalima – B.B. Evropska Merilin Monro rođena je u Parizu u veoma religioznoj porodici koja je pokušala da sputa njenu umetničku karijeru. Uprkos protivljenjima porodice, Brižit je upisala Konzervatorijum za ples, a uspela je da postane jedna od retkih žena koje je obučavao čuveni ruski koreograf, Boris Knjazeva. Pored baleta bavila se i modelingom, a ubrzo su je spazili i iz magazina „Elle“ za koji je uradila naslovnicu, nakon čega je njena karijera krenula uzlaznom putanjom.

Izvor: vogue.com

Otpočinje ljubavnu vezu sa rediteljem Rodžerom Vadimom, a nakon što su se roditelji usprotivili njenom braku, stavila je glavu u zagrejanu rernu upozoravajući ih da će se ili udati ili ubiti. Prvu sporednu ulogu imala je u filmu Crazy in Love, a nakon toga pojavila se i u par filmova Kirka Daglasa. Njena prva glavna uloga je bila u filmu „La lumiere d ‘en face“ , a ubrzo nakon njega sa svojim suprugom snima filma „Et Dieu…crea la femme“ koji joj je doneo svetsku slavu. Imala je istaknute uloge i u Mastrojanijevom filmu „A Very Private Affair“, a evropska publika se zaljubila u njenu Camille iz Godarovog filma „Le Mepris“. 

Njen ljubavni život oduvek je bio izuzetno zanimljiv javnosti, a njena 4 braka pratile su brojne kontroverze. Brak sa Rodžerom Vadimom trajao je samo 5 godina, ali uprkos brojnim aferama nastavili su poslovnu saradnju. Po drugi put se udala za glumca Žaka Šarijera sa kojim je dobila sina, međutim javnost je tada šokirala njena izjava da je rodila dete samo jer je njen muž to želeo i da je majčinstvo najgora stvar koja joj se dogodila. Nakon porođaja pokušala je da izvrši samoubistvo, a njen brak je ubrzo okončan. Uvek je isticala da ne želi da bude slavna i pokušavala da privatni život sakrije javnosti, ali novinari su uvek uspevali da je pronađu, a godinama je imala i probleme sa opsednutim fanovima. Početkom 80-ih godina izašla je trilogija o njenom životu, a ona je opet pokušala da oduzme sebi život mešajući alkohol i tablete. 

Izvor: vogue.com

U jeku #metoo pokreta Brižit se oglasila govoreći kako je sve to glupost i da je većina tih žena samo želela ulogu i koristila svoje fizičke adute kako bi stvorila karijeru. Tvrdi da je niko nikada nije seksualno uznemiravao na snimanjima, te da je oba kampanja licemerna i komična. Uzburkala je javnos ti podržavanjem stranke Nacionalni front koja se protivi međunarodnim integracijama, a više puta je osuđivana za govor mržnje. 

1986. godine osnovala je fondaciju za zaštitu životinja, a sav svoj nakit je prodala kako bi započela ovu inicijativu. „Dala sam mladost i lepotu muškarcima, a znanje i mudrost daću životinjama“. Jedna je od retkih svetskih zvezda koja nije imala nijednu plastičnu operaciju i smatra da starost treba prihvatiti. Danas živi mirno u Sen Tropeu.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *