Foto: story.rs

Goran Paskaljević – lik i delo

Kultura

Jedan od naših najpoznatijih reditelja, scenarista i producenata – Goran Paskaljević, napustio nas je u petak, 25. septembra u Parizu.

Rođen je 22. aprila 1947. godine u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Nišu sa babom i dedom, nakon razvoda roditelja. Sa šesnaest godina seli se u Beograd i sa očuhom počinje da radi u Filmskom arhivu Jugoslavije, gde je i shvatio da je film njegova skrivena ljubav. Nakon što je odlučio da želi da postane filmski reditelj, Goran dobija podršku samo od očuha – Filipa Aćimovića. Odlazi u Prag (tadašnju Čehoslovačku) i upisuje Fakultet za film i televizju (FAMU), gde su diplomirali i mnogi drugi poznati reditelji: Goran Marković, Srđan Karanović, Rajko Grlić i Emir Kusturica.

Nakon školovanja u Evropi, vraća se u rodnu Srbiju i tu stvara neke od najpoznatijih jugoslovenskih filmova, narednih dvadesetak godina.

Režirao je razne dokumentarce i televizijske drame za „Televiziju Beograd“. Njegov prvi film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ izlazi 1976. godine i tu se proslavlja, tada mladi glumac, Irfan Mensur.

Jedan od najpoznatijih filomva Gorana Paskaljevića, koji ga je proslavio i ostavio večni pečat u domaćoj kinematografiji, je „Varljivo leto ’68”. On izlazi 1984. godine i nakon toga njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom. Dalje se nižu neverovatna filmska ostvarenja poput “Tango argentino”, “Tuđa Amerika”, “Poseban tretman”, “Anđeo čuvar”, “Vreme čuda” i jedan od najupečatljivijih filmova tog vremena zbog oslikavanja slike Jugoslavije devedesetih godina – “Bure baruta”.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada:

  • Velika bronzana arena za najbolji film na Filmskom festivalu u Puli 1979. godine.
  • Posebno priznanje na Filmskom festival u Berlinu 1980. za film “Čuvar plaže u zimskom periodu”.
  • Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vreme čuda”.
  • Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta”.
  • Časopis “Variety” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine.
  • 2002. u Minhenu dobio nagradu „Bernard Viki Most“.
  • 2007. odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnost.
  • Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke Zlatni pečat, 2019. godine.
  • Nagrada Živojin Žika Pavlović za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, 2020. godine.

i mnoge druge…

Foto: blic.rs

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. Sa filmom “Kad svane dan” iz 2012. godine, bio je srpski kandidat za Oskara.

Veliki uspeh doživeo je na Filmskom festivalu u Veneciji, sa filmom “Medeni mesec”, koji je napravio u saradnji sa albanskim scenaristom Gencom Permetijem.

Goran je bio poznat po tome što se u njegovim ostvarenjima kao glavna tema provlače pojedinci i njihove sudbine. Bio je veliki čovek i humanista i to je pokazivao kroz svoja dela!

Zbog nereda na Balkanu devedesetih godina, Goran se selio više puta. Poslednjih godina živeo je na relaciji Beograd-Pariz. Ženio se 3 puta i iz prva dva braka ima dva sina – Vladimira i Petra.

25. septembra 2020. godine preminuo je u Parizu. Po njegovoj poslednjoj želji on će biti kremiran u Parizu, a urna će biti položena u Srbiji, pored majke, u porodičnoj grobnici.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *