Preminuo Goran Paskaljević

Kultura

Večeras u Parizu preminuo je Goran Paskalović u svojoj 74. godini. Bio je velikan naše filmske umetnosti, čije se ime vezuje za pojam čuvene Praške akademije. Autor je najznačajnijih filmova srpske i jugoslovenske kinematografije. Dobitnik je najprestižnijih svetskih i domaćih nagrada.

Iza sebe je ostavio više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova i brojne TV drame.

Reditelj je kultnih ostvarenja: ’’Čuvar plaže u zimskom periodu’’, ’’Pas koji je voleo vozove’’, ’’Poseban tretman’’, ’’Varljivo leto ’68’’, ’’Vreme čuda’’, ’’Tuđa Amerika’’, ’’Bure baruta’’. Svoj poslednji film ’’Uprkos magli’’ prikazao je na ovogodišnjem FESTU 2020.

Strast prema sedmoj umetnosti ga nije napuštala još od vremena kada je kao klinac kontrolisao karte u muzeju Jugoslovenske kinoteke, a zatim satima upijao legendarna ostvarenja. Ta strast ga je odvela na Prašku akademiju, gde je diplomirao filmsku režiju.

Stvaralaštvo Gorana Paskaljevića je autentično, dirljivo i snažno.

Goranu Paskaljeviću priređene su retrospektive u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Britanskom filmskom institutu, Francuskoj kinoteci u Parizu, Španskoj kinoteci u Madridu i Barseloni, Austrijskom filmskom arhivu u Beču.

Dobitnik je mnogobrojnih prestižnih nagrada među kojima su Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. godine za ’’Bure baruta’’ i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. godine za film ’’Vreme čuda’’. 2001. godine časopis ’’Variety’’ ga je svrstao u pet najboljih reditelja te godine. Dobitnik je nagrada kritike na festivalima u Berlinu, Veneciji. Nagrađivan je za doprinos filmu u Rusiji, Francuskoj, Grčkoj.

Prvi je reditelj koji je 2002. godine u Minhenu dobio nagradu za humanizam u svojim delima.

2007. odlikovan je francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *