Pacov odlikovan zlatnim ordenom zbog doprinosa u pronalaženju mina

Društvo

Afrički džinovski torbasti pacov Magava odlikovan je prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži. Magava je otkrio 39 mina i 28 komada druge neeksplodirane municije.

Britansko veterinarsko humanitarno udruženje PDSA uručilo mu je zlatnu medalju za „njegovu požrtvovanu dužnost u spasavanju života i čišćenju smrtonosnih mina u Kambodži“, prenosi BBC.

U toj azijskoj zemlji se procenjuje da ima i do šest miliona nagaznih mina.

U zlatnu medalju su ugravirane reči: „Za hrabrost ili posvećenost dužnosti“.

Od 30 životinja koje su dobile orden, Magava je prvi pacov.

Sedmogodišnji glodar obučen je od strane belgijske humanitarne organizacije „Apopo“, sa sedištem u Tanzaniji.

Ta organizacija još od 90-ih godina obučava džinovske afričke torbaste pacove, poznate kao „herojske pacove“, da otkrivaju nagazne mine i tuberkulozu kod ljudi.

Životinje prolaze kroz jednogodišnju obuku.

„Ova zlatna medalja je velika čast za nas, ali takođe i za stanovnike Kambodže i za sve ljude širom sveta koji se suočavaju sa opasnostima nagaznih mina“, kaže izvrši direktor „Apopa“ Kristof Koks.

Magava, koji je odgajen u Tanzaniji, teži oko 1,2 kilograma i dugačak je 70 centimetara. Iako je veći i teži od drugih vrsta pacova, Magava je i dalje dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine ako pređe preko njih.

Pacovi se obučavaju da pomoću svog izuzetnog njuha otkriju hemijska jedinjenja u eksplozivima i ignorišu metal u zemlji, koji često usporava ljudske ekipe u čišćenju područja od mina.

Kada pronađu eksplozivnu napravu, počnu da grebu po površini da bi uzbunili ljudske kolege.

Magava može da pretraži polje veličine teniskog terena za samo 20 minuta, za šta je čoveku sa detektorom metala potrebno između jednog i četiri dana.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *