Foto: nacional.hr

Plenković: Potrebna revizija postignuća Dejtonskog sporazuma

Politika

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Na 75. godišnjem zasedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je rekao da se region Balkana promenio nabolje, ali da „neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju“, prenosi Hina.

Gledajući unazad, puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve„, kazao je Plenković.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smeju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

Naša organizacija mora da sačuva svoje osnovne vrednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora da odražava stvarnost i potrebe našeg vremena„, dodao je Plenković.

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *