Šta to krasi Matarušku banju?

Društvo

Naša zemlja se može pohvaliti mnogim zavidnim pritodnim bogatstvima, a neke od njih su i banje koje krase našu zemlju, jedna od njih je i Mataruška banja.

Ova banja poseduje karakteristike po kojima se ističe u moru ostalih banja u našoj zemlji.Poseduje lekovite mineralne vode koje se iskorišćavaju u terapijske svrhe. Pored toga, nešto što privlači ljude jeste i sam položaj ove banje. Nalazi se na svega 8km. od Kraljeva, stigavši do Kraljeva praktično stižemo i do Mataruške banje. Krase je i tri prelepe planine Troglav, Čemerno i Stolovi, ali sama banja u odnosu na sve ove planine, smeštena je na dosta nižoj nadmorskoj visini.

Poznata je i po tome što reka Ibar protiče kroz nju, kao i po mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima u njenoj okolini. Neki od ovih spomenika i nekih zanimljivosti jeste sigurno Manastir Studenica, Manastir Žiča kao i srednjovekovni grad Maglič, koji je turistima posebno interesantan.

Kako je nastala ova banja?

Selo po imenu Mataruga je postalo Mataruška banja. Ibar je proticao kroz ovo selo i svojim izlivanjem je započeo celu priču o ovoj banji, daleke 1897.godine. Ovom poplavom celo selo je bilo pod vodom, sve livade, njive i pašnjaci koji su se tu nalazili bili su potopljeni. Voda se posle nekog vremena povukla, a posle povlačenja vode ostala je neka mulj čudnog mirisa. Meštani su pokrenuli istraživanje i došli do zaključka da je to područje izuzetno bogato izvorima lekovite, sumporovite vode. To je bio početak ove banje.

Foto: mapio.net

Bolesnici koji su se najčešće lečili u ovoj banji su bili oni koji su imali problema sa ginekološke stranе, više vrsta nekih reumatskih oboljenja, neurološke bolesti-oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, bolesti perifernih krvnih sudova kao i posttraumatska stanja. Naravno postoje i one bolesti za koje ova banja i nije baš preporučljiva kao što su tuberkoloza, grozničava stanja, teži oblici neuroloških oboljenja, srčane mane…

Foto: www.krug.rs

Na veliku žalost ova banja i pored svih svojih kvaliteta danas izgleda jako loše, kao ostaci posle neke eksplozije. Hotel koji je radio bio je ,,Termal”, ali na veliku žalost više ni on ne radi, tako da više nema mogućnosti da turisti uživaju u čarima predratne Mataruške banje.

Autor: Katarina Stevanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *