Kina teži karbonskoj neutralnosti do 2060. godine

Društvo

Predsednik Kine, Sin Đi Ping objavio je da Kina planira da dostigne vrhunac u emitovanju karbon dioksida do 2030. godine, kako bi do 2060. godine uspela da uspostavi karbonsku neutralnost. 

Karbonska neutralnost znači da nema povećanja globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu koje je posledica rada kompanije ili servisa. Ovo bi predstavilo značajn pomak u zaštiti životne sredine, s obzirom na činjenicu da Kina emituje čak 28% globalne emisije karbon dioksida. Predsednik je ovo saopštio obraćajući se putem video poziva Generalnom sekretarijatu Ujedinjenih nacija. 

Emisije karbon dioksida drastično su porasle tokom 2018. i 2019. godine iako se ostatak sveta posvetio smanjenju štetnih emisija. Sada, kineska vlada tvrdi da ima plan kako da u narednoj deceniji poveća emisiju karbon dioksida, kako bi je nakon toga postepeno eliminisala. Iako je emisija štetnih gasova opala za čak 25% tokom pandemije Koronavirusa, u junu se većina fabrika u Kini vratila na posao, a dotadašnji efekat je uništen. 

Stručnjaci smatraju i da bi teme globalnog zagrevanja i zagađenja mogle postati bitna geopolitička tema, koja će u budućnosti dovesti do nesuglasica među svetskim liderima, naročito između Sin Đija i Donalda Trampa. Njegovo saopštenje bilo je neka vrsta dokaza da Kina razmišlja o budućnosti i dela u skladu sa tim, dok Amerika u potpunosti ignoriše ekološke probleme. 

Kina nije samo najveći svetski emiter štetnih gasova, već i najveći finansijer i verovatno najbitnija karika u ekonomiji, te njihovi potezi nužno diktiraju ekološke politike u svim zemljama koje zavise od njih. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *