Najava izložbe „Kolekcija slika Jovanke Broz“

Kultura

Nakon smrti Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigle njene razne slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine

Protokol o saradnji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Muzeja Jugoslavije u Beogradu potpisan je juče, a povod saradnje je realizacija izložbe „Kolekcija slika Jovanke Broz“.

Protokol su potpisale upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, i direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Neda Knežević.

Rad na ovom veoma značajnom projektu je nastavak saradnje od 10 godina dve muzejske ustanove, koje su zajednički realizovale izložbe i publikacije Pusen i petokraka, Zbirka slika druga predsednika 2012, kao i Umetnost i vlast – Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita 2014. godine.

Sam projekat u vidu izložbe će biti premijerno predstavljen publici u maju 2022. godine u Galeriji Matice srpske u okviru Evropske prestonice kulture.

Nakon smrti Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigle njene razne slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine.

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, biće priređena ova izložba na kojoj će biti predstavljena navedena dela koji govore o intimnom svetu prve dame Jugoslavije, njenom umetničkom ukusu i refleksiji vremena istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje su činile njen životni prostor.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *