Foto: najboljeizitalije.rs

Andrea Bočeli danas slavi 62. rođendan!

Društvo Kultura

Veliki producent i tekstopisac, jedan od najpoznatijih tenora širom sveta – Andrea Bočeli, rođen je 22. septembra 1958. godine u mestu Lajatiko, nedaleko od Pize. Od malena je bio okružen muzikom i svoj talenat pokazao je na raznim muzičkim takmičenjima. Usled nezavidne finansijske situacije, njegovi roditelji podižu kredit kako bi omogućili svom pretalentovanom sinu časove klavira. Ljubav i strast prema muzici, iz godine u godinu bili su sve jači. Bočeli od klavira i flaute, pa preko saksofona, dolazi do zaključka da je njegov najvredniji instrument – glas.

Upisao je Pravni fakultet u Pizi i još tokom studiranja on je zarađivao pevajući po barovima, da bi na kraju ta neverovatna ljubav prema muzici prevagnula i odvela ga u skroz neki drugi svet od prava.

Na jednom od svojih mnogobrojnih koncerata okrio je publici da su njegovu majku, koja je tokom trudnoće imala upalu slepog creva, doktori savetovali da abortira jer će se dete roditi sa nekom vrstom invaliditeta. Tako je i bilo, njegova majka kao hrabra mlada žena odbila je prekid trudnoće a Bočeli se rodio sa urođenim glaukomom i bio je delimično slep. Da bi nesreća bila još veća, tokom fudbalske utakmice, usled povrede glave, Bočeli sa samo 12 godina ostaje potpuno slep!

Foto: news.cgtn.com

Životni put ovog velikana nimalo nije bio lak. Posle velike tragedije, gde potpuno gubi čulo vida, on ne posustaje i odlučuje da se obrazuje i živi život punim plućima! Kada je saznao da njegov idol Franko Koreli drži master klas u Torinu, Bočeli bez razmišljanja napušta studije prava i odlazi u Torino na vokalno usavršavanje.

1992. godine dobija angažman na audiciji koju raspisuje poznati italijanski pevač Cukero, gde dobija priliku da snimi demo duet „Miserare“ sa Lučanom Pavarotijem, da bi odmah nakon toga 1993. godine dobio ponudu najveće muzičke firme za festival „San Remo“. Naredne 1994. godine počinje njegova operska karijera i njegov zaštitni znak postaje kompozicija „Con te partiro“.

Još tokom studija upoznao je svoju prvu ženu Eriku, koja mu je kasnije podarila dva sina – Amosa i Matea. Njegova velika želja bila je da dobije ćerku i tu želju mu je ispunila petnaest godina kasnije njegova druga žena Veronika. Dali su joj ime – Virdžinija.

Foto: pinterest.com

Na oduševljenje celog sveta, u toku velike svetske pandemije koronavirusa, Bočeli je na dan katoličkog Uskrsa – 12. aprila ove godine, održao koncert u praznoj milanskoj katedrali Duomo, kao znak podrške svojoj rodnoj Italiji, koja je bila jedna od zemalja sa najvećim brojem žrtava.

Pored nimalo lakog života, Bočeli je uspeo da ostvari veliki deo svojih želja i postao je jedan od najpoznatijih tenora na svetu. Moramo se složiti da skoro da ne postoji osoba koju on nije uspeo da šarmira svojim nerealnim glasovnim sposobnostima.

Do sada je snimio preko 20 klasičnih i pop albuma a neke od njegovih najpoznatijih numera su “Romanza”, “La voce del silenzio”, “Besame mucho” i “Time to say goodbye”, koje je izveo i u našoj prestonici, u dva navrata – 2005. i 2013. godine.

Autor: Iva Oluić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *