Tadej Pogačar najbolji

Ostali sportovi Sport

Slovenac Tadej Pogačar, osvojio je Tur de Frans 2020. godine i time je postao najmlađi pobednik najprestižnije trke na svetu.

Osim toga što je postao najmlađi, takođe je postao i prvi pobednik Tura sa prostora nekadašnje SFRJ. Napunio je 21.septembra samo 22 godine. Najveći rival za žutu majicu bio mu je sunarodnik Primož Roglič, koji je veći deo trke bio ispred Tadeja.

Roglič je napravio razliku u sedmoj etapi, gde je Tadej izgubio minut i 22 sekunde zajedno sa ostalima iz grupe zbog loših vremenskih uslova. Nakon toga Pogačar je ostvario dve etapne pobede i zaostajao je samo 57 sekundi za Rogličem. Odlučujuća etapa bila je dvadeseta, u kojoj se vozio hronometar. Tadej je vozio fantastično i ostvario je svoju treću etapnu pobedu, dok je Primož vozio dosta sporije i Tadej je ostvario prednost od 59 sekundi. Pobedom na hronometru Tadej je obezbedio pobedu i žutu majicu za 2020. godinu. Opravdao je svoja očekivanja sa početka godine, u kojima je najavio je da se nalazi u sjajnoj formi i da će pokušati da osvoji Tur.

Samom pobedom Pogačar je obezbedio i belu majicu (majica za najboljeg mladog biciklistu), a pored toga osvojio je i tačkastu (najbolji „brdaš“). Zelenu majicu osvojio je Sem Benet, a najbolji tim bio je Movistar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *